cool-characteristics-of-dogs

10+1 αξιαγάπητα χαρακτηριστικά για τα σκυλάκια 🐶

Τα σκυλάκια σαν μέλη της οικογένειάς μας ζουν μαζί μας ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας. Πόσο καλά όμως γνωρίζουμε αυτά τα αξιαγάπητα πλάσματα; Διάβασε παρακάτω 10+1 χαρακτηριστικά τους που ίσως δεν γνώριζες και κάνουν τόσο ξεχωριστή τη ζωή μας!

 

Μπορούν να διαβάσουν τα συναισθήματά μας

Τα σκυλάκια μας μπορούν να καταλάβουν αν είμαστε χαρούμενοι, λυπημένοι ή θυμωμένοι. Μια μελέτη για το πώς τα σκυλιά μπορούν να διαβάσουν τις διαθέσεις μας διαπίστωσε ότι τα συναισθηματικά κέντρα στον εγκέφαλο των σκύλων ενεργοποιούνται σε απόκριση χαρούμενων γαυγισμάτων ή χαρούμενων γελιών. Και φυσικά ήδη γνωρίζεις ότι αυτό είναι αλήθεια.

Προτιμούν τα νέα παιχνίδια από τα παλιά

Αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι τα σκυλιά ενδιαφέρονται για καινούρια πράγματα (ονομάζεται «νεοφιλία») —νέες μυρωδιές, νέες γεύσεις, νέες μορφές, νέες υφές και τα λοιπά. Γι' αυτό παίζουν με καινούρια παιχνίδια και βαριούνται τα παλιά. Μια μελέτη για την προτίμηση των σκύλων στα καινούρια παιχνίδια διαπίστωσε ότι τα σκυλιά σίγουρα αντιδρούν πιο θετικά σε νέα παιχνίδια παρά σε γνώριμα.

Τα χασμουρητά είναι μεταδοτικά

Ακριβώς όπως και για εμάς! Την επόμενη φορά που θα ανοίξεις το στόμα και θα χασμουρηθείς, ρίξε μια κρυφή ματιά στον σκύλο σου για να δεις αν σε μιμείται. Είναι αστείο, αλλά πιθανότατα δεν θα μπορέσει να αντισταθεί και θα χασμουρηθεί κι αυτός! Αυτή η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα σκυλιά, όπως κι εμείς, μπορούν να ξεχωρίσουν ένα πραγματικό χασμουρητό από ένα ψεύτικο.

Τα σκυλιά νιώθουν ζήλια

Η ζήλια είναι ένα πολύ ανθρώπινο συναίσθημα που τα σκυλιά μπορούν πραγματικά να το νιώσουν και υποστηρίζεται από την επιστήμη σύμφωνα με έρευνες. Είναι κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη στις περιπτώσεις που έχουμε πάνω από ένα κατοικίδιο ή θέλουμε να φέρουμε έναν νέο συγκάτοικο σπίτι μας είτε νέο κατοικίδιο, σύντροφο ή παιδί.

Μπορούν να ανιχνεύσουν ασθένειες

Είναι αλήθεια. Υπάρχουν σκυλιά που έχουν εκπαιδευτεί να μυρίζουν ανθρώπους και να ειδοποιούν τους γιατρούς αν υπάρχει καρκίνος. Σε έρευνα στο Penn Vet Working Dog Center τα σκυλιά ανίχνευσαν τον καρκίνο του προστάτη σωστά στο 90% των περιπτώσεων. Μπορούν επίσης να εκπαιδευτούν να ανιχνεύουν τον διαβήτη ή την επιληψία και να ειδοποιούν τον κηδεμόνα τους πχ για επικείμενη επιληπτική κρίση.

Κάνουν την ανάγκη τους σε ευθυγράμμιση με το μαγνητικό πεδίο της γης

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα σκυλιά κάνουν τις "δουλειές" τους στον άξονα Βορρά-Νότου. Ακούγεται αστείο αλλά σίγουρα ο σκύλος σας έχει αγαπημένο σημείο για την ανάγκη του και τα σωστά μαγνητικά πεδία να είναι ο λόγος!

Μειώνουν το στρες στους χώρους εργασίας

Όλο και περισσότερα γραφεία αυτές τις μέρες επιτρέπουν στους υπαλλήλους να φέρουν τον σκύλο τους στη δουλειά. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, οι εργαζόμενοι που έχουν την τύχη να έχουν σκύλους στο πλευρό τους είναι πιο χαρούμενοι, λιγότερο αγχωμένοι και επικοινωνούν καλύτερα με τους συναδέλφους τους, κάτι που οδηγεί σε υψηλότερη παραγωγικότητα. Μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε κι εμείς!

Ηρεμούν με την κλασική μουσική

Μπορεί να μην ισχύει για όλα τα σκυλάκια και κάποια να προτιμούν heavy metal, αλλά φαίνεται πως η κλασική μουσική μπορεί να ηρεμήσει ένα αγχωμένο σκυλάκι. Την επόμενη φορά που θα αφήσετε τον σκύλο σας μόνο του βάλτε λίγο Μπετόβεν και ίσως ανακαλύψει και ο σκυλάκος σας τα οφέλη της μουσικής.

Προτιμούν σαν επιβράβευση ένα χάδι παρά ένα μπράβο

Σίγουρα βλέπετε διαφορά στην ουρά του σκύλου σας όταν του λέτε "Μπράβο αγόρι μου" ή "Μπράβο κορίτσι μου" ή οποιοδήποτε παρατσούκλι έχετε. Άλλα πιστέψτε μας σίγουρα θα εκτιμήσει περισσότερο κάποια παραπάνω χάδια από εσάς, για αυτό την επόμενη φορά που θα επιβραβεύσετε τον σκυλάκο σας το μόνο που μπορεί να προτιμήσει πιο πολύ από ένα χάδι σας ίσως να είναι οι λιχουδιές μας!

Κατανοούν την έννοια του χρόνου

Οι σκύλοι ξέρουν πότε είναι η ώρα για φαγητό ή για βόλτα και μπορούν να μάθουν την καθημερινή ρουτίνα των κηδεμόνων τους.Όλοι συμφωνούμε σε αυτό, πιο συγκεκριμένα ξέρουν και το δευτερόλεπτο που είναι να σερβιριστεί το επόμενο petchef γεύμα τους.

Μπορούν να νιώσουν τις καταιγίδες πριν συμβούν

Οι σκύλοι μπορούν να αισθανθούν τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση και να προβλέψουν καταιγίδες πριν ακόμα εμφανιστούν τα σύννεφα. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που απλά τις ακούν και κρύβονται κάτω από το κρεβάτι.

 

Είτε γνώριζες ή όχι αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά του σκύλου σου ήρθε η ώρα να του δείξεις την αγάπη και τη φροντίδα σου με ένα λαχταριστό πιάτο petchef 

 Ξεκίνα το νέο διατροφικό ταξίδι του σκύλου σου εδώ 🐶

 pet-chef-fresh-dog-food-mageireyto-faghto-gia-katoikidia

 

 

References
Voice-Sensitive Regions in the Dog and Human Brain Are Revealed by Comparative fMRI
Neophilia in domestic dogs (Canis familiaris) and its implication for studies of dog cognition  
Habituation and dishabituation during object play in kennel-housed dogs 
Familiarity Bias and Physiological Responses in Contagious Yawning by Dogs Support Link to Empathy
Jealousy in Dogs
Key considerations for the experimental training and evaluation of cancer odour detection dogs: lessons learnt from a double-blind, controlled trial of prostate cancer detection
Dogs are sensitive to small variations of the Earth’s magnetic field