petchef - καρδιά του σκύλου - Ημέρα των Ερωτευμένων

Η καρδιά του σκύλου μας είναι πολύτιμη ❤️

Όσα αξίζει να γνωρίζετε για την καρδιά του σκύλου σας και την προστασία της ώστε να παραμείνει υγιές το αγαπημένο σας κατοικίδιο.

 Η καρδιά μας ανήκει στο αγαπημένο μας κατοικίδιο και κατά πάσα πιθανότητα μέσα στη δική του βρισκόμαστε κι εμείς, καθώς ο σκύλος δεν χαρακτηρίζεται τυχαία ο αγαπημένος φίλος του ανθρώπου. Ενώ, λοιπόν, πλησιάζει η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και οι πόλεις θα κατακλυστούν με καρδιές, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την ημέρα ως αφορμή για την ενημέρωση σε ό,τι αφορά τα ζητήματα καρδιοπάθειας των τετράποδων φίλων μας. Με αυτό τον τρόπο, ένα έξυπνο κόλπο είναι να συνδυάσετε τη 14η Φεβρουαρίου και τη Γιορτή των Ερωτευμένων – για την οποία γίνεται πολύς λόγος – με τις εξετάσεις της καρδιάς του σκύλου σας αλλά φυσικά και τις δικές σας.

Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, οι καρδιές του ανθρώπου, του σκύλου και της γάτας είναι σχεδόν ίδιες, ενώ υπάρχουν μόνο μερικές μικρές διαφορές στις βαλβίδες και στα αγγεία. Αυτό ίσως εξηγεί και το γεγονός ότι οι σκύλοι είναι εξίσου επιρρεπείς σε καρδιακές παθήσεις με τους ανθρώπους. Παρόλα αυτά, οι σκύλοι και οι γάτες συνήθως δεν παθαίνουν καρδιακές προσβολές από φραγμένες αρτηρίες, επειδή και τα δύο είδη ζώων έχουν καλύτερη πέψη, με αποτέλεσμα τα κορεσμένα λίπη να μην αποτελούν πρόβλημα για εκείνα. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται τα κορεσμένα λίπη είναι μάλλον μία πολύ καλή πηγή ενέργειας για τους σκύλους και τις γάτες.

 Η καρδιά του σκύλου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και πολύτιμα όργανα του σώματος του. Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, η καρδιά των σκύλων αναλαμβάνει τον δύσκολο ρόλο της προώθησης του αίματος, εξασφαλίζοντας την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών σε κάθε κύτταρο. Αποτέλεσμα είναι η καλή λειτουργία του οργανισμού και η καλή υγεία του σκύλου μας. Σε κάθε περίπτωση, τα καρδιακά προβλήματα και οι παθήσεις της καρδιάς δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο ενώ κάθε είδους καρδιοπάθεια ενδέχεται να επηρεάσει την καθημερινότητα του σκύλου και την ποιότητα της ζωής του, έχοντας σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του. Αξίζει να θυμάστε πως με τη σωστή φροντίδα και την έγκαιρη αντιμετώπιση των καρδιακών προβλημάτων, σύμφωνα με τις συμβουλές και τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας, έχετε τη δυνατότητα να προασπίσετε την υγεία του σκύλου σας και να εξασφαλίσετε πολλά ακόμη χρόνια ζωής.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε το γεγονός πως υπάρχει τρόπος να περιορίσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων στον σκύλο μας. Τρόποι πρόληψης είναι να προσπαθήσετε να διατηρήσετε σταθερό το σωματικό βάρος του κατοικιδίου σας, να βάλετε στο πρόγραμμα σας την άσκηση του σκύλου σας, να παρατηρείτε τα συμπτώματα του κατοικιδίου και τις αλλαγές στη συμπεριφορά του ενώ οι τακτικές κτηνιατρικές εξετάσεις είναι πάντα χρήσιμες και βοηθητικές.

 Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν καρδιακά προβλήματα στον σκύλο μας, τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας βάλουν σε σκέψεις ώστε να ζητήσετε τη βοήθεια του κτηνιάτρου και τις απαραίτητες συμβουλές για να προστατεύσετε τον σκύλο σας.

Τι μπορεί να προκαλέσει καρδιοπάθεια στον σκύλο μας

petchef - καρδιά του σκύλου - καρδιοπάθεια

Τα καρδιακά προβλήματα στους σκύλους μπορεί να προκύψουν εξαιτίας ποικίλων παραγόντων τους οποίος θα αναλύσουμε παρακάτω. Η καθημερινότητα και ο τρόπος ζωής του σκύλου μας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς του. Παραδείγματος χάρη, η «κακή» διατροφή χωρίς θρεπτικά στοιχεία και η παχυσαρκία αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την καρδιά του σκύλου. Το ίδιο ισχύει και για τους σκύλους που δεν ασκούνται και κάνουν αυτό που ονομάζουμε για τους ανθρώπους «καθιστική ζωή» χωρίς την απαραίτητη σωματική δραστηριότητα. Φυσικά, όπως ακριβώς στους ανθρώπους, έτσι και στους σκύλους, η ηλικία είναι κρίσιμος παράγοντας που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη. Με το πέρας του χρόνου, η καρδιά του σκύλου εξασθενεί και λειτουργεί όλο και με πιο αργούς ρυθμούς. Έτσι, ανάμεσα στα άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να συνοδεύσουν τη γήρανση, η καρδιοπάθεια είναι εξίσου πιθανή. Το στρες του σκύλου αλλά και κάποιος τραυματισμός είναι πιθανό να αυξήσει την πίεση ενώ κάποια μόλυνση ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα κάποια βλάβη στην καρδιά ή κάποια άλλη νόσο.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να υπογραμμίσουμε πως υπάρχουν ορισμένες ράτσες σκύλων με προδιάθεση, δηλαδή είναι πιθανότερο να εμφανίσουν προβλήματα στην καρδιά με πιο ευαίσθητα να είναι τα σκυλιά που ανήκουν στις εξής ράτσες: cavalier king charles, doberman, γερμανικός ποιμενικός, boxer, cocker spaniel, μεγάλος Δανός, labrador και rottweiler. 

Ποια συμπτώματα προδίδουν την καρδιοπάθεια του σκύλου

Υπάρχουν διάφορα συμπτώματα που μπορεί να σας προειδοποιήσουν ότι ο σκύλος σας αντιμετωπίζει κάποιο θέμα με την καρδιά του με αποτέλεσμα να δράσετε γρήγορα ώστε να πετύχετε την έγκαιρη διάγνωση. Συμπτώματα που πρέπει να σας οδηγήσουν στον κτηνίατρο που εμπιστεύεστε είναι η βαριά αναπνοή, ο έντονος βήχας, η δυσφορία, η λιποθυμία, η ταχυκαρδία, η γρήγορη ή με διάρκεια κόπωση, η πρησμένη κοιλιά, ο εμετός, η γκρι γλώσσα, ο πυρετός, η απώλεια βάρους κ.α. Σε γενικές γραμμές, όπως έχουμε γράψει ξανά, είναι σημαντικό να παρατηρείτε τον σκύλο σας ώστε να εντοπίζετε και τις αλλαγές στη συμπεριφορά του ώστε να αντιληφθείτε έγκαιρα οποιοδήποτε πρόβλημα της υγείας του. 

Η διατροφή για τον σκύλο όταν έχει καρδιακά προβλήματα

petchef - καρδιά του σκύλου - Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Σε περίπτωση καρδιακών παθήσεων, η σωστή διατροφή μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την επιδείνωση της καρδιοπάθειας. Παράλληλα, μία καλή διατροφή κάνει τον σκύλο σας να νιώθει καλύτερα παρά τα προβλήματα υγείας και ενδέχεται να περιορίσει την ανάγκη του σε ορισμένα φάρμακα, μετά την οδηγία του κτηνιάτρου σας. Σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση του σωματικού βάρους και η πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία διατροφή, έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία του σκύλου καθώς οι παρενέργειες, η απώλεια της όρεξης και η απώλεια της μυϊκής μάζας είναι συχνό φαινόμενο. 

Όταν ο σκύλος σας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με την καρδιά του είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη ώστε να διατηρήσει τη μυϊκή του μάζα και τη δύναμη του. Η αυξημένη χρήση λιπαρών Ω3 μειώνει την πιθανότητα καρδιακών αρρυθμιών ενώ συνδέεται με τη βελτίωση – ακόμη και τη θεραπεία - στα πρώτα στάδια της καρδιοπάθειας αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής. 

Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, η διατροφή με μαγειρευτό φαγητό είναι εξαιρετικά βοηθητική. Στο petchef θα βρείτε 4 λαχταριστές συνταγές μαγειρευτού φαγητού που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με κτηνιατρική ομάδα και καλύπτουν εξ ολοκλήρου τις καθημερινές διατροφικές ανάγκες του σκύλου. Στο petchef, κάθε μέρα προμηθευόμαστε τις καλύτερες φρέσκες πρώτες ύλες που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές. 

 ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕ ΤΩΡΑ ΕΔΩ 🐕🐾