petchef - σκύλος σε καναπέ - σκύλος μοναξιά

Σκύλος & άγχος αποχωρισμού: Γιατί νιώθει μοναξιά;

Συμβουλές για να κρατήσεις τον σκύλο σου απασχολημένο και να μη νιώθει μοναξιά, όσο λείπεις.

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που σηματοδοτεί για όλους μας την επιστροφή στην καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις, μετά από ένα διάστημα γεμάτο ξεγνοιασιάς και διακοπών. Όσο απότομη είναι η επιστροφή στην καθημερινότητα για εμάς, άλλο τόσο είναι και για τα αγαπημένα μας σκυλιά. Το γεγονός πως από τη μία μέρα στην άλλη βρίσκονται μόνα σ’ ένα άδειο σπίτι, έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουν άγχος και μοναξιά. 

Το μόνο σίγουρο είναι πως το να βλέπουμε τα σκυλάκια μας θλιμμένα, χαλάει και τη δική μας διάθεση. Σπάνια όμως είναι εφικτό να πάρουμε τον σκύλο μαζί μας στη δουλειά, όπως και να περιορίσουμε τις ώρες που βρισκόμαστε εκτός σπιτιού. Συνεπώς, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ώστε η απουσία μας να μη θλίβει τόσο τον σκύλο μας αλλά να περνάει εξίσου καλά κι όταν είναι μόνος στο σπίτι.

 

Άγχος του αποχωρισμού και μοναξιά

 petchef - θλιμμένος σκύλος - σκύλος μοναξιά

 

Ο πιο εύκολος τρόπος για να κατανοήσουμε τη σύνδεση του άγχους του αποχωρισμού με τη μοναξιά είναι να σκεφτούμε το παράδειγμα ενός σκύλου που ζει σ’ ένα σπίτι με μία μεγάλη οικογένεια. Ενώ έχει περάσει τρεις μήνες με τα παιδιά στο σπίτι και μερικές εβδομάδες με τους γονείς στην άδεια τους, μέσα σε λίγες μέρες τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο και οι γονείς στη δουλειά με αποτέλεσμα να μένει εντελώς μόνος, πολύ απότομα. Το άγχος του αποχωρισμού εντοπίζεται και σε παιδιά βρεφικής και νηπιακής ηλικίας όταν μένουν ακόμη και για λίγες ώρες μακριά από τους γονείς τους ενώ ήταν πολύ έντονο στα κατοικίδια μετά το lockdown του κορονοϊού. Με απλά λόγια, η μοναξιά του σκύλου προκαλεί  το άγχος του αποχωρισμού, δηλαδή μία κατάσταση στην οποία ο σκύλος εμφανίζει έντονο στρες από τη στιγμή που ετοιμάζεσαι μέχρι να περάσεις το κατώφλι της πόρτας αλλά και καθόλη τη διάρκεια που μένει μόνος.

 

Σημάδια για το άγχος του αποχωρισμού; 

Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρείς τον σκύλο σου ώστε να καταλάβεις πότε η συμπεριφορά του αλλάζει. Τα παρακάτω σημάδια πρέπει να σε βάλουν σε  σκέψεις πως ο σκύλος σου έχει άγχος αποχωρισμού. Αν έχεις κάποια τέτοια υποψία είναι σημαντικό να συμβουλευτείς κάποιον εκπαιδευτή παράλληλα με τον κτηνίατρο σου. 

  • Εμφανίζει ασυνήθιστες συμπεριφορές
  • Έχει έντονη νευρικότητα
  • Γίνεται επιθετικός χωρίς λόγο
  • Λαχανιάζει, γλείφεται, κλαίει
  • Γαβγίζει και καταστρέφει αντικείμενα
  • Εμποδίζει την έξοδο σου

 

Συμβουλές για να μη νιώθει ο σκύλος σου μοναξιά

 petchef - σκύλος σε πολυθρόνα - σκύλος μοναξιά

 

Φύγε κι επέστρεψε στο σπίτι ήσυχα, ώστε να περάσει σχεδόν απαρατήρητη η έξοδος σου. Αυτή η συνήθεια κάνει τον σκύλο σου να καταλάβει πως δεν είναι και τόσο θλιβερό να μένει μόνος. 

Μην αποχαιρετάς τον σκύλο σου λες και δε θα τον ξαναδείς και μην του συμπεριφέρεσαι όταν επιστρέφεις σαν να έλειψες για εβδομάδες. 

Μία καλή συμβουλή είναι να βγάλεις μία μεγάλη βόλτα τον σκύλο σου, πριν φύγεις, ώστε να κουραστεί και να πέσει για ύπνο μετά από την έξοδο σου. 

Το σημαντικότερο είναι ο σκύλος ν’ απασχολείται με διάφορες δραστηριότητες ώστε να μην εστιάζει στην απουσία σου και νιώθει μοναξιά. Φρόντισε να έχει πρόσβαση στ’ αγαπημένα του παιχνίδια. Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν καλή ιδέα να του πάρεις μερικά παιχνίδια τα οποία θα του δίνεις μόνο όταν λείπεις, έτσι ώστε η απουσία σου να έχει και μια θετική πλευρά για εκείνο. Στο εμπόριο θα βρεις και ηλεκτρονικά διαδραστικά παιχνίδια για να υπάρχει αλληλεπίδραση. 

Ένα παιχνίδι που μπορείς να παίξεις μαζί του όσο λείπεις είναι να κρύψεις στο σπίτι μερικές λιχουδιές ώστε να μπορεί να απασχοληθεί με μια ευχάριστη δραστηριότητα. 

Άφησε τις κουρτίνες ανοιχτές μιας και στους σκύλους αρέσει να έχουν πρόσβαση στον έξω κόσμο και να μπορούν να δουν τι συμβαίνει. Ορισμένοι επιλέγουν ν’ αφήνουν την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο ανοιχτά. 

Σε κάθε περίπτωση, πριν βγεις από το σπίτι βεβαιώσου πως ο σκύλος έχει πρόσβαση σε φρέσκο νερό και την αγαπημένη του τροφή. Το μαγειρευτό φαγητό για σκύλους της petchef δε διαθέτει χρωστικές ή συντηρητικά και είναι εγκεκριμένο από κτηνιάτρους και διατροφολόγους ενώ έχει σχεδιαστεί ειδικά για τις ανάγκες του σκύλου σου.petchef - μαγειρεμένο φαγητό - σκύλος μοναξιά

Δημιουργούμε εξατομικευμένο πλάνο διατροφής λαμβάνοντας υπόψη το βάρος, την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας κάθε σκύλου. 

Δημιούργησε το πλάνο για τον τετράποδο φίλο σου εδώ 🐾