Παγκρεατίτιδα και διατροφή σκύλου

Παγκρεατίτιδα και διατροφή σκύλου

Είναι λογικό να στεναχωριέστε όταν ανακαλύπτετε ότι ο καλύτερος τετράποδος σας φίλος έχει διαγνωστεί με παγκρεατίτιδα. Η τρομακτική αυτή ασθένεια δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια φλεγμονή στο πάγκρεας, ένα όργανο που παράγει πλήθος σημαντικών ορμονών του οργανισμού και ουσιών για την πέψη των τροφών. Στην πραγματικότητα η πάθηση είναι πολύ συχνή και τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα σκυλιά αναρρώνουν πλήρως μετά από ειδική από τον κτηνίατρο θεραπεία. Σε περίπτωση έντονων γαστρεντερικών συμπτωμάτων, εκτός από την εντατική θεραπεία, είναι σημαντικό να εξετάσετε με τον κτηνίατρο σας και τις αντίστοιχες επιλογές διατροφής. Αυτό συμβαίνει επειδή το πάγκρεας είναι το όργανο που απελευθερώνει τα ένζυμα που διασπούν την τροφή κατά την πέψη, επομένως η προσεκτική διατροφική διαχείριση των ασθενών είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί αν δεν προσέξετε η παγκρεατίτιδα μπορεί να επανέλθει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του σκύλου σας. Έτσι και για να αποφύγουμε τυχόν υποτροπές της νόσου στο μέλλον, θα πρέπει να θέσουμε τις διατροφικές βάσεις μιας ισορροπημένης και φιλικής προς το πάγκρεας διατροφής. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες διατροφικές συμβουλές από το petchef για την καλύτερη διατροφική διαχείριση των ζώων που έχουν νοσήσει από παγκρεατίτιδα.

Θρεπτικά γεύματα με χαμηλά λιπαρά

Μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά σε ένα ευαίσθητο πλέον πάγκρεας και να είναι μία από τις κύριες αιτίες υποτροπής της νόσου, επομένως για να μειώσετε τις πιθανότητες επανεμφάνισης, η κατάλληλη διατροφή είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα που πρέπει να προσέξετε. Με μια επίσκεψη στο pet shop μπορείτε να βρείτε πάνω από 20 διαφορετικές εμπορικές δίαιτες, με τις περισσότερες να περιέχουν παραπάνω λίπος από αυτό που συνήθως ενδείκνυται σε σκύλους με ιστορικό παγκρεατίτιδας. Εάν ωστόσο είστε αποφασισμένοι να αλλάξετε την παλιά σας τροφή είναι καλύτερα να ζητήσετε από τον κτηνίατρό σας να σας προτείνει μια κατάλληλη κλινική δίαιτα. Ακόμα και υπό αυτές τις νέες διατροφικές συνθήκες ο τετράποδος λιχούδης σας ενδέχεται να μπορεί να απολαύσει τα εύγευστα γεύματα του petchef, επιλέγοντας τις δύο χαμηλές σε λιπαρά συνταγές μας όπως το Ψάρι με ρύζι και κουρκουμά (με κάτω από 4,9 % λιπαρά) και την Veggie (με κάτω από 5,7% λιπαρά). Δεδομένου του ότι τα γεύματα αυτά απευθύνονται συνήθως σε ασυμπτωματικούς σκύλους και εφόσον οι οδηγίες του κτηνίατρου συστήνουν αυστηρή μονοδίαιτα, λόγω της εξαιρετικής τους σύνθεσης, οι συνταγές μας ενδεχομένως να μπορούν να συνδυαστούν με την αγωγή για παγκρεατίτιδα ως ορεξιογόνες. Όπως και να έχει σας ενθαρρύνουμε πριν την οποιαδήποτε αλλαγή στην διατροφή να έχετε την σύμφωνη γνώμη του θεράποντος κτηνιάτρου.

Φιλικό στο στομάχι και εχθρικό στην φλεγμονή

Επειδή η παγκρεατίτιδα συνδέεται κυρίως με προβλήματα του πεπτικού συστήματος, είναι σχεδόν αυτονόητο ότι θα πρέπει να επιλέξετε μια τροφή που να είναι εύπεπτη και φιλική προς το στομάχι. Μερικοί σκύλοι εμφανίζουν ευαισθησία σε συστατικά όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, γι' αυτό δεν θα τα βρείτε σε κανένα από τα γεύματά μας. Αντίθετα, τα γεύματα μας αποτελούνται από φρέσκα λαχανικά και όσπρια, όπως καρότα, γλυκοπατάτες, φακές, φασόλια, μπρόκολο, αρακάς, σπανάκι κ.α. Συχνά οι ασθενείς σκύλοι πάσχουν από επιλεκτική όρεξη ή ανορεξία, και το αποτέλεσμα είναι συνήθως η απώλεια του σωματικού βάρους και της μυϊκής μάζας, η οποία οδηγεί σε εξασθένηση του ζώου και συχνά στην δυσκολία της χορήγησης της ειδικής θεραπείας από το στόμα. Για να παραμείνουν υγιή και σε φόρμα, τα σκυλάκια με παγκρεατίτιδα χρειάζονται επαρκείς πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, γι’ αυτό τα γεύματα μας - συμπεριλαμβανομένων των επιλογών μας με χαμηλά λιπαρά - έχουν πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα σε κρέας απ’ ότι οι συνήθεις συσκευασμένες εμπορικές δίαιτες πρώτης επιλογής.

Χωρίς συντηρητικά, χρωστικές ή συστατικά που δε θα καταναλώναμε ούτε εμείς

Πεποίθηση μας είναι ότι ενώ αναρρώνουν, πρέπει να τρέφονται με τροφές που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους μορφή, γι' αυτό σας προτρέπουμε να επιλέγετε τροφές που δεν περιέχουν πρώτες ύλες υψηλής επεξεργασίας, χρωστικές ή αρώματα που μπορεί να προκαλέσουν συχνές γαστρεντερικές διαταραχές. Στο petchef χρησιμοποιούμε φρεσκομαγειρεμένα υλικά, ώστε τα γεύματά μας να είναι ακριβώς όπως θα τα φτιάχνατε στο σπίτι. Στις συνταγές μας δεν χρησιμοποιούμε τίποτα πέρα από αυτό που θα μπορούσατε να βρείτε εύκολα σε ένα σούπερ μάρκετ ή στο μανάβικο της γειτονιάς σας. Η φιλοσοφία της υιοθέτησης ενός διατροφικού προγράμματος που βασίζεται στην χρήση κυρίως μη επεξεργασμένων πρώτων υλών στις συνταγές μας, δεν αποτελεί απλά μια δίαιτα, αλλά τρόπο ζωής και έρχεται να χαρίσει υγεία και ευεξία στον καλύτερο φίλο του ανθρώπου τον σκύλο.

 

Βαρβάρα Πυρουνάκη

Athens Vet Σύγχρονα Κτηνιατρεία