Υπερτροφή ή αλλιώς…  Kale

Υπερτροφή ή αλλιώς…  Kale

Το λάχανο Kale ή λαχανίδα είναι μέλος της οικογένειας σταυρανθών λαχανικών και συγγενεύει με το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Εντάσσεται στην κατηγορία των superfood (υπερτροφή), και όχι άδικα, μιας και το φυλλώδες αυτό κατσαρό λάχανο περιέχει μεγάλες ποσότητες  βιταμίνης Α, βιταμίνης K,  βιταμίνης C και μετάλλων όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο και ο σίδηρος. 

Αυτές οι βιταμίνες και τα μέταλλα, με τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες βελτιώνουν την ηπατική λειτουργία, βοηθώντας στην καθημερινή αποτοξίνωση του οργανισμού. Επιπλέον, συμβάλλουν στη διατήρηση της υγιούς όρασης, στη βελτίωση του αιματοκρίτη, στη μείωση της χοληστερίνης και στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παρ' όλα τα οφέλη της η λαχανίδα θα πρέπει να είναι μέρος ενός ισορροπημένου σιτηρεσίου, μιας και περιέχει οξαλικό ασβέστιο, ιώδιο και νιτρικά, που όταν δεν δίνονται στις κατάλληλες για το σωματικό βάρος ποσότητες, θα μπορούσαν να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές, λιθίαση νεφρών και ουροδόχου κύστης (ουρολιθίαση), όπως και να επηρεάσουν τον θυρεοειδή αδένα. Συνεκτιμώντας τα παραπάνω, η χρήση της σε ηλικιωμένα ζώα, σε ζώα με ιστορικό παθολογίας της ουροδόχου κύστης, των νεφρών και του θυρεοειδούς θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και χωρίς υπερβολές. 


Αλέξανδρος Σπυρλιάδης

Κτηνίατρος / DVM.MSc
Athensvet  - Σύγχρονα Κτηνιατρεία 


Πάντα με γνώμονα τις συμβουλές της κτηνιατρικής μας ομάδας όλες οι συνταγές μας που περιέχουν kale συνδυάζονται σε απόλυτη αρμονία και στη σωστή ποσότητα με τα υπόλοιπα συστατικά προκειμένου να πετύχουμε μια ισορροπημένη δίαιτα.

Το kale βρίσκεται στη συνταγή μας με Κοτόπουλο.  

Δες όλες τις συνταγές μας εδώ

Δημιουργούμε εξατομικευμένο πλάνο διατροφής λαμβάνοντας υπόψη το βάρος, την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας κάθε σκύλου. 

Δημιούργησε το πλάνο για τον τετράποδο φίλο σου εδώ 🐾

  • petchef team  👩‍🍳