Τα οφέλη του μαγειρευτού φαγητού στη διατροφή του σκύλου

Τα οφέλη του μαγειρευτού φαγητού στη διατροφή του σκύλου

Συνειδητοποιώντας τον αντίκτυπο που έχει η ισορροπημένη διατροφή στην υγεία μας, ενδιαφερόμαστε όλο και περισσότερο για την διατροφή των κατοικίδιων μας αλλά και για το πόσο καθοριστικά αυτή επιδρά στην ευημερία τους. Βιβλιογραφικά η διατροφή έχει τον πρωταρχικό ρόλο στη θεραπεία των γαστρεντερικών παθήσεων, ενώ συμβάλλει καθοριστικά στη διαχείριση των περισσότερων ασθενειών. 

Δυστυχώς συχνά οι κοινές βιομηχανοποιημένες ζωοτροφές είναι υπολείμματα υψηλής επεξεργασίας τα οποία προκύπτουν από τις ανθρώπινες βιομηχανίες τροφίμων και το αποτέλεσμα αυτών, είναι ένα προσυσκευασμένο προϊόν σε μορφή ξηράς τροφής ή κονσέρβας, το οποίο περιέχει συντηρητικά, χρωστικές, ζωικές ή φυτικές ύλες που έχουν μικρή ή ακόμα και καμία θρεπτική αξία. 

Είναι γνωστό ότι οι φρεσκομαγειρεμένες ζωοτροφές έχουν χαμηλό μικροβιακό φορτίο, απορροφόνται ευκολότερα δρώντας ευεργετικά στην υγεία του σκύλου μας, προσφέροντας παράλληλα πληθώρα θρεπτικών συστατικών ανά γεύμα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που όταν ταΐζουμε γεύματα που αποτελούνται από μη επεξεργασμένες - φρέσκες πρώτες ύλες, παρατηρούμε πως τα κόπρανα του σκύλου μας είναι καλοσχηματισμένα και μικρότερα σε όγκο. Η ποικιλία αλλά και η θρεπτική αξία των φρέσκων τροφών προσφέρει όλα τα απαραίτητα μίκρο και μάκρο θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός τους και θα ευχαριστήσει ακόμα και τα πιο επιλεκτικά μουσουδάκια που σίγουρα θα βρουν κάτι που να ικανοποιεί τις γευστικές τους απαιτήσεις. 

Μόνο στην σωστή ποσότητα και αναλογία οι πρωτεΐνες, τα λιπαρά, οι υδατάνθρακες, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία μπορούν να συνθέσουν μια ισορροπημένη και πλήρης διατροφή. Η ακριβής ποσότητα των  παραπάνω θρεπτικών ουσιών που χρειάζεται το κατοικίδιό μας ανά γεύμα,  εξαρτάται από την ηλικία του, το μέγεθος, το βάρος του, καθώς και από το επίπεδο δραστηριότητας αλλά και την κατάσταση της υγείας του.

Πρόσφατες έρευνες που υποστηρίζουν τα οφέλη του μαγειρευτού φαγητού, επισημαίνουν πως είναι συχνό φαινόμενο να παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις στην διατροφή των σκύλων όταν τρέφονται με σπιτικές συνταγές που είχαν επιλεγεί από ιστότοπους, βιβλία φροντίδας κατοικίδιων ζώων, ακόμη και κτηνιατρικά εγχειρίδια, γι’ αυτό είναι σημαντικό οι συνταγές αυτές να είναι πλήρεις και αποτέλεσμα προσεκτικού σχεδιασμού, σχολαστικών μετρήσεων και εφόσον απαιτείται, να αξιολογούνται από ειδικό διατροφολόγο κτηνίατρο. 


Αλέξανδρος Σπυρλιάδης

Κτηνίατρος / DVM.MSc
Athensvet  - Σύγχρονα Κτηνιατρεία


Πάντα με γνώμονα τις συμβουλές της κτηνιατρικής μας ομάδας όλες οι συνταγές μας έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά σύμφωνα με τα πρότυπα του FEDIAF (European Pet Food Industry Federation) προκειμένου να πετύχουμε μια ισορροπημένη δίαιτα. Επιπλέον κάνουμε όλες τις απαραίτητες μικροβιολογικές και διατροφικές αναλύσεις για να επιβεβαιώσουμε στην πράξη την ποιότητα του φαγητού μας!

Δημιουργούμε εξατομικευμένο πλάνο διατροφής λαμβάνοντας υπόψη το βάρος, την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας κάθε σκύλου. 

Δημιούργησε το πλάνο για τον τετράποδο φίλο σου εδώ 🐾

  • petchef team  👩‍🍳