petchef-epilektikos-sto-faghto

Είναι ο σκύλος σου δύσκολος στο φαγητό;

Μπορεί να μας προκαλέσει μεγάλη ανησυχία όταν η όρεξη του σκύλου μας, για φαγητό, αλλάξει. Πριν όμως τρέξουμε στον κτηνίατρο για να αποκλείσουμε κάτι παθολογικό, ίσως θα βοηθούσε να παρατηρήσουμε πρώτα από όλα την γενική συμπεριφορά του.

Εάν το σκυλάκι μας είναι ακόμα χαρούμενο και ευδιάθετο, τρώει με ευχαρίστηση τις λιχουδιές του και δεν δείχνει κάποιου είδους ενόχληση ή ανησυχία (κατάπτωση, έμετοι, διάρροιες) τότε είναι πιθανό αυτό να οφείλεται στο ότι είναι απλά επιλεκτικό στο φαγητό του.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που ένας σκύλος μπορει να είναι (ή και να γίνει) επιλεκτικός με το φαγητό. Τα σκυλάκια τρώνε κατά κύριο λόγο με την όσφρηση, οπότε είναι πιθανό να μην βρίσκουν την μυρωδιά της κροκέτας ή της κονσέρβας αρκετά δελεαστική. Επίσης σε μερικούς σκύλους δεν αρέσει η τραγανή υφή της κροκέτας, ιδιαίτερα αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας και έχουν ευαίσθητα δόντια. Μικρότερου μεγέθους σκυλάκια επίσης δυσκολεύονται εάν η κροκέτα είναι σχετικά μεγάλη και αρκετά σκληρή.

                                                                                                                       

Γιατί το σκυλάκι μου δεν τρώει το φαγητό του;

Έχει βαρεθεί

Μερικές φορές η αλλαγή τροφής μπορεί να τους ανοίξει την όρεξη. Να μην ξεχνάμε πως και οι τετράποδοι φίλοι μας έχουν γευστικές προτιμήσεις όπως και εμείς  και μπορεί πολύ απλά να μην τα εντυπωσιάζει αυτό που τους σερβίρουμε. Αλλάξτε τροφή ή εμπλουτίστε την ,μόλις βρείτε μια τροφή που του αρέσει  δοκιμάστε την και σε άλλες συνταγές, ένας μικρός μπουφές για τον μικρό σας φίλο μπορεί να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και να καθαρίσει το μπολάκι του.

Ευαισθησία

Σε περίπτωση που ο επιλεκτικός σας φίλος έχει αρκετά αέρια ή πολτώδη κόπρανα , μπορεί να έχει κάποια τροφική δυσανεξία ή απλά ένα ευαίσθητο πεπτικό σύστημα. Σε μια τέτοια περίπτωση το σκυλάκι σας  παρουσιάζει επιλεκτική όρεξη και δεν τρώει με μεγάλη ευχαρίστηση την τροφή του . Πολλές τροφές του εμπορίου περιέχουν συστατικά που συχνά δημιουργούν πεπτικές διαταραχές στους σκύλους (συντηρητικά, χρωστικές, άφθονα σιτηρά, άμυλο κ.α.) Επιλέγοντας μια τροφή πιο φυσική και όχι επεξεργασμένη  είναι βέβαιο ότι θα ωφελήσουμε το αναστατωμένο πεπτικό του  σύστημα και θα  το ανακουφίσουμε.

Τι τροφές επιλέγουμε σε αυτή την περίπτωση;

Είναι δύσκολο να κρατήσουμε έναν επιλεκτικό σκύλο ικανοποιημένο και ταυτόχρονα να επιλέγουμε καλής ποιότητας τροφή. Εξοπλιστείτε λοιπόν με υπομονή και επιμονή, επιλέξτε τροφές υψηλής διατροφικής αξίας και κάποια στιγμή θα βρείτε την χρυσή τομή.

Πώς μπορούμε να διεγείρουμε την όρεξη ενός επιλεκτικού σκύλου;

Είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν ιδιοκτήτη να ικανοποιήσει τον εκλεπτυσμένο ουρανίσκο του μικρού του φίλου και να καταφέρει να βρει την ‘’χρυσή συνταγή’’ ώστε το σκυλάκι του να ευχαριστιέται κάθε γεύμα.

Ποικιλία: Όπως προαναφέραμε, είναι πιθανό η επιλεκτική όρεξη να οφείλετε στο ότι το ζωάκι έχει βαρεθεί το φαγητό του. Δεν συνιστούμε να γίνεται συχνή και απότομη αλλαγή στην τροφή  διότι αυτό μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές με συχνότερες τους εμετούς και τις διάρροιες. Ο καλύτερος τρόπος είναι να παραμένουμε στην ίδια εταιρία παραγωγής δοκιμάζοντας  σταδιακά διαφορετικές συνταγές. 

Ζεσταίνουμε το φαγητό: Το ζεστό φαγητό είναι πιο δελεαστικό από το κρύο για μερικούς σκύλους καθώς η υψηλότερη θερμοκρασία αναδεικνύει περισσότερες γεύσεις και  αρώματα. Με τις συνταγές της PETCHEF μπορείτε πολύ απλά να βάλετε το φαγητό στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε bain-marie σε χαμηλή θερμοκρασία για μερικά λεπτά και μετά να σερβίρετε.

Αποφεύγετε να δίνετε δικό σας φαγητό και ειδικά την ώρα που τρώτε: Το να μαγειρεύουμε μια έξτρα μερίδα φαγητού για τον σκύλο μας μπορεί να είναι αρκετά δελεαστικό  ωστόσο μπορεί ταυτόχρονα να φέρει και αρκετούς κινδύνους. Για αυτό τον λόγο λοιπόν είναι ευκολότερο και σαφώς ασφαλέστερο να προμηθευόμαστε το φαγητό τους από έμπιστες εταιρίες που σίγουρα συμπεριλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιή. Οι μικροί μας φίλοι μπορεί να γίνουν πολύ πιστικοί και να μας κοιτάνε με παράπονο την ώρα που τρώμε. Ποιος άλλωστε μπορεί να αντισταθεί στα ‘’puppy eyes’’ και ειδικά όταν βλέπουμε πως το ζωάκι μας δεν τρώει το φαγητό του. Πάνω στην ανησυχία μας μην μείνει νηστικό του δίνουμε ένα κομματάκι (ίσως και λίγο παραπάνω) από το δικό μας φαγητό. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο ενισχύουμε  λάθος συμπεριφορές ενός «σκύλου ζητιάνου»  , αλλά μπορεί το σκυλάκι μας να καταλήξει να έχει ελλείψεις σε πολύ σημαντικά διατροφικά συστατικά και ιχνοστοιχεία, να αποκτήσει παραπανίσια κιλά ή ακόμα χειρότερα να εμφανίσει  χρόνιες διάρροιες ή εμετούς.

Μειώστε τις λιχουδιές: Όλοι θέλουμε να επιβραβεύσουμε το σκυλάκι μας και να του δείξουμε πως είναι το καλύτερο αγόρι ή κορίτσι στον κόσμο, όμως με τις πολλές λιχουδιές μπορεί να ενισχύσουμε την αποστροφή από το κανονικό φαγητό διότι οι λιχουδιές είναι σχεδιασμένες να είναι πολύ πιο νόστιμες αλλά δυστυχώς έχουν χαμηλότερη διατροφική αξία και  είναι συνήθως παχυντικές.

Σταθερά γεύματα: Τα σκυλάκια είναι ζώα του προγράμματος και τους αρέσει πολύ να υπάρχει μια ρουτίνα στην ζωή τους. Θέλουν να ξέρουν πότε θα πάνε βόλτα, πότε θα κοιμηθούν, πότε θα επιστρέψετε σπίτι και εννοείται πότε θα τους σερβίρετε το γεύμα τους. Τηρώντας λοιπόν ένα σταθερό πρόγραμμα ως προς τα γεύματά τους όχι μόνο θα τα κρατάτε πιο ήρεμα αλλά θα  τα βοηθήσετε σε περίπτωση που είναι επιλεκτικά με το φαγητό τους. Τέλος, είναι σημαντικό να καταλάβει ο μικρός μας φίλος πως αν δεν φάει το φαγητό του όταν του το σερβίρουμε τότε θα φάει ξανά στο επόμενο προγραμματισμένο γεύμα του. Το να αφήνουμε ένα μπολάκι συνέχεια γεμάτο και να πηγαίνει αυτό να τρώει όποτε θέλει δεν είναι σωστό καθώς με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε την ‘’επιλεκτική’’ αυτή συμπεριφορά.

Οι πιο συνηθισμένες ράτσες με "εκλεπτισμένο ουρανίσκο"

  • Boston Terrier
  • Cavalier King Charles Spaniel
  • Dachshund
  • Frensh Bulldog
  • Yorkshire Terrier
  • Shih Tzu
  • Greyhound
  • Maltese
  • Poodle (και όλες οι αναμείξεις τους – Cockapoo, Cavapoo, Yorkipoo κτλ.)
  • Pug

 

Αν το σκυλάκι σας λοιπόν γυρνάει απαξιωτικά την μουσούδα του από την άλλη όταν εσείς του παρουσιάζετε την βαρετή κροκέτα σε κάθε του γεύμα τότε το petchef σας βρήκε την λύση! Το petchef έχει σαν στόχο όχι μόνο να μαγειρεύει ισορροπημένα και υγιεινά γεύματα για τους μικρούς μας φίλους αλλά και να τους προσφέρει εύγεστο φαγητό που να το απολαμβάνουν καθημερινά. Ξεκίνα κι εσύ αυτό το διατροφικό ταξίδι με τον σκύλο σου εδώ. Καλή όρεξη!

 

Ευγενία Χρήστου MVDr

Athens Vet -Σύγχρονα Κτηνιατρεία

www.athensvet.gr