Το μαγειρευτό φαγητό στη διατροφή του σκύλου

Το μαγειρευτό φαγητό στη διατροφή του σκύλου

Τροφή σκύλου: Φρέσκο Μαγειρευτό Φαγητό

 

Γιατί το μαγειρευτό φαγητό είναι καλή επιλογή για τη διατροφή του σκύλου;  

Το φρεσκομαγειρεμένο φαγητό είναι μια διαδεδομένη επιλογή για τη διατροφή του σκύλου σε όλο τον κόσμο. Ο λόγος που το μαγειρευτό κερδίζει συνεχώς έδαφος είναι ότι μια ισορροπημένη διατροφή με υλικά υψηλής ποιότητας αντίστοιχα με αυτά που χρησιμοποιούνται στην ανθρώπινη διατροφή (human-grade) μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία του ζώου. Τομείς στους οποίους μπορεί να βοηθήσει το μαγειρευτό φαγητό τον σκύλο σου: 

  • Προβλήματα με το στομάχι και το πεπτικό σύστημα
  • Δερματολογικά προβλήματα και αλλεργίες
  • Μείωση ή διατήρηση του σωστού βάρους
  • Δυσκολία ή άρνηση στην ξηρά τροφή

Το φρέσκο μαγειρεμένο φαγητό περιέχει φυσικές πηγές λιπαρών οξέων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων υψηλής βιοδιαθεσιμότητας (δηλαδή ο οργανισμός του σκύλου απορροφά μεγάλη ποσότητα των θρεπτικών συστατικών της τροφής) σε σύγκριση με την υπέρ επεξεργασμένη ξηρά τροφή και αυτός είναι ο κύριος λόγος που θεωρείται ανώτερης ποιότητας τροφή.


Το petchef αποτελεί την ιδανική επιλογή μαγειρευτού φαγητού για σκύλους και ήδη προτιμάται από εκατοντάδες σκυλογονείς!

 

Πώς μπορώ να εξασφαλίσω ότι η διατροφή με φρέσκο φαγητό θα είναι ισορροπημένη; 

Μια ισορροπημένη διατροφή για τον σκύλο δεν είναι εύκολη υπόθεση και χρειάζεται να ληφθούν υπόψιν διάφοροι παράγοντες όπως:

 

  • Το επίπεδο καθημερινής δραστηριότητας του ζώου: Ένας σκύλος που έχει έντονη δραστηριότητα χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες τροφής.
  • Η ηλικία και το μέγεθός του: Διαφορετικά μεγέθη και ηλικίες σκύλου έχουν διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις.
  • Αλλεργίες: Οι αλλεργίες είναι όλο και πιο συχνές λόγω των σύγχρονων τρόπων εκτροφής των ζώων, λόγω υπέρ έκθεσης σε μια μορφή πρωτεΐνης ή λόγω διάφορων χημικών συστατικών που κυρίως βρίσκονται στις ξηρές τροφές όπως τα συντηρητικά, χρώματα ή ενισχυτικά γεύσης.
  • Η κατάσταση και το ιστορικό της υγείας του.
  • Η γεύση και η μυρωδιά: Οι σκύλοι πολλές φορές είναι όσο επιλεκτικοί είναι και οι άνθρωποι.

 

Η ομάδα του petchef έχει δημιουργήσει πάντα σε συνεργασία με καταρτισμένη κτηνιατρική ομάδα ένα μηχανισμό όπου μέσα σε 3 βήματα σου προτείνει εξατομικευμένο πλάνο για το σκύλο σου σύμφωνα με τα πρότυπα της Πανευρωπαϊκής ένωσης  για τη διατροφή των ζώων (FEDIAF).


Παράλληλα, για να θεωρηθεί η τροφή πλήρης και ισορροπημένη θα πρέπει να υπάρχει σωστός συνδυασμός πρώτων υλών και στις κατάλληλες ποσότητες έτσι ώστε να καλύπτει θερμιδικά και διατροφικά τις ανάγκες του σκύλου, κάτι που έχει εξασφαλίσει η ομάδα του petchef. 

 

Τι υλικά πρέπει να χρησιμοποιούνται στις συνταγές για μια ισορροπημένη διατροφή; 

  • Κρέας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη όπως κοτόπουλο ή μοσχάρι
  • Ψάρι όπως βακαλάος και σαρδέλα. Πιο συγκεκριμένα η σαρδέλα συνίσταται ως υποαλλεργική επιλογή.
  • Λαχανικά όπως:
o   Kale
o   Σπανάκι
o   Γλυκοπατάτα
o   Μπρόκολο
o   Κουνουπίδι
o   Καρότο
o   Αρακάς
o   Κολοκύθα
  • Καστανό ρύζι, βιολογικά φασόλια σόγιας, κόκκινες φακές
  • Υπερτροφές με μεγάλη διατροφική αξία όπως:
    o   Λιναρόσπορος
    o   Κουρκουμάς
    o   Σπόροι chia
    o   Μουρουνέλαιο
    o   Kelp
    o   Ελαιόλαδο

     

    Η ομάδα του petchef σε συνεργασία με κτηνιάτρους έχει σχεδιάσει 4 ισορροπημένες συνταγές με κοτόπουλο, μοσχάρι, ψάρι αλλά και μια veggie συνταγή που αποτελεί επίσης μια υποαλλεργική επιλογή. Επιπλέον, όλες οι συνταγές έχουν περάσει τις αντίστοιχες χημικές και μικροβιολογικές εξετάσεις από πιστοποιημένα εργαστήρια, προκειμένου να επιβεβαιωθεί και στην πράξη η ποιότητα της τροφής.



    Τι λέει η επιστήμη για το μαγειρευτό φαγητό και τον σκύλο;

     Ο κάθε σκύλος είναι ξεχωριστός, έχει τις δικές του ανάγκες και διαφορετικό ιστορικό υγείας. Υπάρχουν δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες που διακρίνουν την αξία του μαγειρευτού φαγητού. Κάποιες από αυτές είναι οι παρακάτω:

     

    • Έρευνα του 2018 δείχνει ότι το φρέσκο, μαγειρεμένο φαγητό έχει θετικά αποτελέσματα στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και μειωμένη συγκέντρωση τριγλυκεριδίων στο αίμα σε σχέση με την ξηρά τροφή.
    • Έρευνα του 2003 έχει δείξει πως η διατροφή με φρέσκο φαγητό μπορεί να προσθέσει μέχρι και 3 παραπάνω χρόνια στη ζωή του σκύλου.      

     

    Σε καμία περίπτωση το μαγειρευτό φαγητό δεν μπορεί να αποτελέσει μια σίγουρη θεραπεία για οποιαδήποτε ασθένεια ή πρόβλημα υγείας του ζώου και πάντα συνίσταται η συμβουλή κτηνιάτρου. Παρόλα αυτά μια φυσική ισορροπημένη διατροφή σίγουρα βοηθάει καλύτερα το ανοσοποιητικό και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού ενός σκύλου.

     

    Τι μας είπε για το μαγειρευτό φαγητό για σκύλους η Κτηνίατρος – Χειρούργος Βάσια Πολυζωή:

     

    polyzoi_vet

     

    • “Το μαγειρευτό φαγητό μπορεί να είναι μια ασφαλή και ισορροπημένη επιλογή για τη διατροφή του σκύλου ενώ μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα σε καθημερινά προβλήματα του σκύλου όπως στον έλεγχο του βάρους, σε δερματικές παθήσεις, αλλεργίες και γαστρεντερολογικά προβλήματα. Δεν αποτελεί φαρμακευτική τροφή ή εγγυημένη θεραπεία αλλά ένα εργαλείο που ενδέχεται να έχει θετικές επιπτώσεις. Η συμβουλή του Κτηνιάτρου είναι επιβεβλημένη για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας των ζώων. Η επιλογή για μαγειρευτό φαγητό που συστήνω είναι το petchef

     

     Να προτιμήσω μαγειρευτό ή ωμό – barf φαγητό για τον σκύλο μου; 

    Η ιδέα γύρω από την ωμοφαγία γνωστή και ως διατροφή barf είναι ότι οι σκύλοι ξεκίνησαν να τρέφονται με επεξεργασμένες τροφές όπως η ξηρά τροφή και οι κονσέρβες μόνο τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της διατροφής barf, μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στα οστά και τις αρθρώσεις του ζώου λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε ασβέστιο μαγνήσιο και φώσφορο. Επίσης η μεγάλη περιεκτικότητα της τροφής barf σε πρωτεΐνες και λιπαρά πιστεύεται ότι είναι ευεργετική για το δέρμα και το τρίχωμα, μιας και αυτή θεωρείται φυσική διατροφή όπως και το μαγειρευτό. 

    Από την άλλη, η χρήση ωμής τροφής barf μπορεί να είναι και μια ιδιαίτερα επικίνδυνη διατροφή για τον σκύλο καθώς το ωμό κρέας είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στην ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων όπως η σαλμονέλα.  

    Πέραν από τους βακτηριακούς κινδύνους που προσθέτουν μεγάλη πολυπλοκότητα στη διαχείριση της ωμής τροφής barf υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι για τον σκύλο που προέρχονται από τα κόκαλα, όπως πνιγμός και τραυματισμοί στο στόμα τον λαιμό ή το στομάχι του. Ενώ η μεγάλη περιεκτικότητα της τροφής barf σε πρωτεΐνη μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά.

    Η Ελληνική εταιρία κτηνιάτρων έχει υπογραμμίσει επίσημα τους κινδύνους της διατροφής με barf: “Η χορήγηση ωμού κατεψυγμένου κρέατος χωρίς κάποια άλλη επεξεργασία, μπορεί να μεταδώσει παθογόνα βακτήρια όπως η λιστέρια, σαλμονέλα, γερσίνια. Ο μολυσμένος σκύλος από τα παραπάνω βακτήρια μπορεί να αποτελέσει πηγή μόλυνσης και για τον άνθρωπο (πχ σαλμονέλα, γερσίνια) ή το ζώο να εμφανίσει συμπτωματολογία παρόμοια λύσσας λόγω προσβολής του εγκεφάλου (πχ λιστέρια).”

     

    Πλεονεκτήματα της μαγειρεμένης τροφής του petchef σε σχέση με άλλες επιλογές: 

     

    pleonektimata_mageireutou_fagitou

     Μπορώ να μαγειρέψω στο σπίτι για τον σκύλο μου;

     Το να μαγειρέψεις στο σπίτι για τον σκύλο σου είναι μια ακόμη επιλογή αλλά έχει τις δικές του δυσκολίες:

    • Χωρίς τη συμβουλή ειδικών κτηνιάτρων ή διατροφολόγων ζώων υπάρχει κίνδυνος η διατροφή να μην είναι πλήρης και ισορροπημένη για τον σκύλο σου. Η επιλογή των πρώτων υλών αλλά και ο τρόπος μαγειρέματος θέλουν μεγάλη προσοχή.
    • Η ποσότητα της τροφής αλλά και το μείγμα των πρώτων υλών είναι διαφορετικά ανάλογα με την ηλικία, το μέγεθος και τη δραστηριότητα του σκύλου.
    • Θα χρειαστεί αρκετή ώρα καθημερινά για προετοιμασία και μαγείρεμα του φαγητού.

    Το petchef λύνει όλα τα παραπάνω προβλήματα δημιουργώντας εξατομικευμένο πλάνο με εγκεκριμένες συνταγές οι οποίες μαγειρεύονται καθημερινά και έρχονται σπίτι σου για 1,2 ή 4 εβδομάδες. Επίσης υπάρχει και συνδρομητικό πακέτο που μηδενίζει τον απαιτούμενο χρόνο για αγορά τροφής ή πρώτων υλών.

     

     Γιατί το petchef είναι η ιδανική επιλογή για τη διατροφή του σκύλου σου;

     

    Τώρα που έμαθες όλα τα πλεονεκτήματα του μαγειρευτού φαγητού μας μπες και δημιούργησε το πλάνο για τον τετράποδο φίλο σου εδώ 🐾