Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων - petchef - αδέσποτος σκύλος

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Πώς να βοηθήσετε τα ζώα

Χρήσιμες πληροφορίες και ενδιαφέροντα στοιχεία για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων και προτάσεις για να βοηθήσετε τα αδέσποτα ζωάκια.

Η 4η Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων και μία γλυκιά υπενθύμιση να βάλουμε το λιθαράκι μας στη φροντίδα 6.000.000 αδέσποτων ζώων που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για πλάσματα που ζουν από την ανθρώπινη αγκαλιά και αντιμετωπίζουν καθημερινά προκλήσεις για την εύρεση τροφής, την προστασία από τις καιρικές συνθήκες, ακόμη και την ίδια τους την επιβίωση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία για να ενημερωθούμε γύρω από την ύπαρξη των αδέσποτων ζώων και να λάβουμε δράση ώστε να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην ευημερία τους. Παρακάτω θα παρουσιάσουμε αναλυτικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα αδέσποτα ζώα που ζουν ανάμεσα μας, θα δώσουμε χρήσιμες συμβουλές για την υιοθεσία τους και θα προβάλλουμε τους πιο αποτελεσματικός τρόπους να βοηθήσουμε.

Όσα αξίζει να γνωρίζετε για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας. Μέσα από αυτή την Παγκόσμια Ημέρα, οι φιλόζωοι και οι φιλοζωικές οργανώσεις μας καλούν να υιοθετήσουμε ένα αδέσποτο ζώο και να συνδράμουμε σε δράσεις για την προστασία τους και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους. Παράλληλα, η Ημέρα αποτελεί και αποτροπή σ’ ό,τι έχει να κάνει με την εγκατάλειψη των οικόσιτων ζώων στον δρόμο αλλά και στις απάνθρωπες συμπεριφορές απέναντι στα αδέσποτα ζώα που ζουν δίπλα μας.

Πώς επιλέχθηκε, όμως, η 4η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων; Η απάντηση βρίσκεται σε τρεις λόγους: Καθώς η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάζεται την 4η Οκτωβρίου επελέγη μία ημέρα που βρίσκεται ακριβώς 6 μήνες μετά, δηλαδή μισό χρόνο έπειτα. Το 4/4 είναι εύκολο να το θυμούνται όλοι. Τέλος, δεν υπάρχει κάποια σημαντική γιορτή που να συνδυάζεται με αυτή την ημέρα.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Ας εστιάσουμε όμως στην Ελλάδα. Στη χώρα μας, το ζήτημα των αδέσποτων ζώων αποτελεί μία χρόνια και επώδυνη πληγή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, καθώς δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή,  ο αριθμός τους σήμερα, έχει ξεπεράσει τα 3.000.000 και οδεύει προς τα 4.000.000. Ο αριθμός αυτός επιβεβαιώθηκε επίσημα το 2022 από μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το συγκλονιστικό είναι πως ο ρυθμός της ροής νέων αδέσποτων καθημερινά στην Ελλάδα αυξάνεται αλματωδώς, παρά τις δράσεις των φιλοζωικών οργανώσεων για την ενημέρωση των πολιτών. Μάλιστα, όλα δείχνουν πως οι εγκαταλείψεις αφορούν περισσότερο κυνηγόσκυλα και ποιμενικά σκυλιά.

Στον αντίποδα, μοιάζει εξαιρετικά αισιόδοξο το γεγονός πως στην Ελλάδα υπολογίζεται πως υπάρχουν περισσότερες από 130 φιλοζωικές οργανώσεις οι οποίες με το έργο τους προσπαθούν να περιορίσουν τον ιλιγγιώδη ρυθμό αύξησης των αδέσποτων ζώων και να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης τους. Αξίζει μόνο να αναφέρουμε πως ένα αδέσποτο ζώο που ζει στον δρόμο μετά την εγκατάλειψη του από τον ιδιοκτήτη του έχει μέσο όρο ζωής, μόλις τα 2 χρόνια. Ένα ακόμη συγκλονιστικό στοιχείο είναι πως οι σκύλοι συντροφιάς ανέρχονται σε 470.000 και οι αδέσποτοι σκύλοι φτάνουν τα 430.000 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Παρόλα αυτά, οφείλουμε να σημειώσουμε πως για τις περισσότερες φιλοζωικές οργανώσεις της χώρας μας αποτελεί κοινό τόπο ότι δεν αρκεί η συμβολή των σωματίων, των ιατρών και των εθελοντών αλλά χρειάζεται να παρθούν μέτρα και από την πολιτεία. Πιο συγκεκριμένα προτείνουν τη δημιουργία κυνοκομείων και δημοτικών κτηνιατρείων σε κάθε δήμο της χώρας, την εφαρμογή της οδηγίας για το υποχρεωτικό τσιπάκι, τη δημιουργία Αστυνομίας Ζώων και την αυστηροποίηση των ποινών για την κακοποίηση ζώων.

Χρήσιμες συμβουλές για την υπεύθυνη υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου

Παραπάνω έγινε σαφές πως υφίσταται το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων και η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων αποτελεί μία καλή αφορμή να έρθει στην επιφάνεια και να απασχολήσει τη δημόσια συζήτηση. Πράγματι, υπάρχουν πολλοί τρόποι να συνδράμετε αποτελεσματικά και βοηθήσετε τα αδέσποτα ζώα. Είναι πολύ πιθανό μάλιστα, το φαινόμενο να είναι εμφανές και στη γειτονιά σας, εκεί δηλαδή που έχετε τη δυνατότητα να βοηθήσετε άμεσα.

Οι κινήσεις είναι απλές αλλά η σημασία τους πολύ μεγάλη. Παραδείγματος χάρη, τοποθετήστε ένα μπολ με νερό σε σημείο εύκολα προσβάσιμο από τα αδέσποτα ζώα. Το ίδιο ισχύει και για ένα μπολ με τροφή για σκύλους και γάτες σε ένα σημείο από το οποίο περνούν συχνά. Όσο για τις ημέρες με έντονο κρύο λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, η δημιουργία μίας γωνίας με μια παλιά κουβέρτα σε έναν εξωτερικό χώρο, μπορεί να ζεστάνει ένα αδέσποτο ζωάκι. Τις ίδιες μέρες, δείξτε προσοχή με το αυτοκίνητο σας και ελέγξτε το καπό πριν βάλετε μπροστά τη μηχανή καθώς μπορεί να έχει κουρνιάσει κάποια γάτα. Τέλος, αν δείτε κάποιο ζώο χτυπημένο, μην παραβλέψετε να το πάτε στον κτηνίατρο ή να ζητήσετε τη συνδρομή κάποιας φιλοζωικής οργάνωσης.

Ο καλύτερος τρόπος, βέβαια, να συνεισφέρετε στον περιορισμό του ζητήματος των αδέσποτων ζώων είναι να υιοθετήσετε κάποιο από αυτά και να του προσφέρετε τη στοργή και τη φροντίδα που θα του αλλάξει τη ζωή. Είναι ελπιδοφόρο ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στη διαδικασία της υιοθεσίας ενός αδέσποτου ζώου. Πως όμως γίνεται η υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου;

Αρχικά, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως για τις υιοθεσίες αρμόδιοι είναι οι Δήμοι με τη συνδρομή των φιλοζωικών σωματίων. Σε γενικές γραμμές οι επιλογές σας είναι δυο, δηλαδή η υιοθεσία από καταφύγιο ή σωματείο και η υιοθεσία αδέσποτου ζώου.

Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει για να υιοθετηθεί ένα ζώο από καταφύγιο ή ζωοφιλικό σωματείο είναι να υπογραφεί υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 από τον νέο ιδιοκτήτη, στην οποία δηλώνεται η παραλαβή του ζώου, η υποχρέωση του να τηρεί τις υποχρεώσεις που καθορίζονται στο άρθρο 2 παρ.1α και η γνώση του για τις κυρώσεις του άρθρου 12. Επίσης, πριν την παραλαβή του από το καταφύγιο, ο νέος ιδιοκτήτης πρέπει να μεριμνήσει για τη σήμανση και την καταγραφή του (με ειδικό τσιπ), όπως προβλέπεται για τα δεσποζόμενα ζώα. Για την υιοθεσία από σωματείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύει διαφορετική διαδικασία.

Σε περίπτωση που το ζώο είναι αδέσποτο, ο ιδιοκτήτης πρέπει να ενημερώσει τον Δήμο στα μητρώα του οποίου είναι καταχωρημένο και εντός 20 ημερών να το σημάνει με τσιπάκι.

Αξίζει μια σύντομη αναφορά και στην ανάδοχη. Στο Ν. 4830/2021, ως ανάδοχος ορίζεται το φυσικό πρόσωπο που φιλοξενεί προσωρινά ένα ή περισσότερα αδέσποτα ζώα συντροφιάς έως ότου αυτά υιοθετηθούν. Μεταξύ του αναδόχου και του Δήμου/φιλοζωικού σωματείου ή οργάνωσης/φυσικού προσώπου υπογράφεται σύμβαση αναδοχής στην οποία ορίζονται οι υποχρεώσεις του αναδόχου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Πώς βοηθά το petchef τα σκυλάκια που μας έχουν ανάγκη

Στο petchef, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για το φαγητό των σκύλων μας, είναι όμως παράλληλα και υποχρέωση μας να βοηθάμε τα σκυλάκια που μας έχουν ανάγκη.

Το 2023, δωρίσαμε πάνω από 100 κιλά φαγητού στο καταφύγιο του «Φιλοζωικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας» και στο προσωρινό καταφύγιο του «Dog's Voice» που είχε στηθεί λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών του Καλοκαιριού. Ενώ για τον Δεκέμβριο του 2023, δόθηκε η δυνατότητα στο τέλος της παραγγελίας, οι ιδιοκτήτες σκύλων να προσθέσουν όποιο ποσό επιθυμούσαν για καλό σκοπό. Για κάθε 1€ που προσέφεραν, το petchef συμπλήρωνε άλλο ένα. Το συνολικό ποσό διατέθηκε εξολοκλήρου στην Εθελοντική Ένωση Φιλόζωων Πετρούπολης «Save the Tails». Επίσης, για κάθε υιοθεσία σκύλου από τον «Φιλοζωικό Σύλλογο Νέας Φιλαδέλφειας» και το «Φιλοζωικό Σωματείο Νίκαιας-Κερατσινίου» προσφέρουμε το φαγητό της πρώτης βδομάδας, λιχουδιές κι ένα κουπόνι έκπτωσης για τον τετράποδο φίλο μας.

Tη φετινή ημέρα συνεργαζόμαστε με το Φιλοζωικό Σωματείο Νίκαιας-Κερατσινίου όπου για κάθε παραγγελία με μία από τις λιχουδιές μας εμείς θα προσφέρουμε άλλη μία στο Πασχαλινό bazaar του συλλόγου για να ενισχύσουμε τα έσοδά του τα οποία διατίθενται για τις ανάγκες των ζώων που φροντίζουν καθημερινά!

Το Πασχαλινό bazaar του συλλόγου θα γίνει το Σάββατο 20/4 και Κυριακή 21/4, στον Πολιτιστικό χώρο "Μάνος Λοΐζος" Θηβών 245, Νίκαια, 11:00-20:00. Μπορείτε να επισκεφθείτε το bazaar με τον τετράποδο φίλο σας, να μάθετε για το έργο του συλλόγου και φυσικά να μάθετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε!

Δώστε σε ένα αδέσποτο ζωάκι την ευκαιρία να βρει ένα σπίτι γεμάτο αγάπη και γίνετε οι ήρωες που θα αλλάξουν τη ζωή του! 🧡