Σκύλος και γάτα: συμβουλές για καλή συμβίωση 🐶🐱

Σκύλος και γάτα: συμβουλές για καλή συμβίωση 🐶🐱

Οι συμβουλές των ειδικών για να συνυπάρξει ομαλά ο σκύλος με τη γάτα στο σπίτι σας. 

Εάν έχετε ήδη έναν σκύλο και αποκτήσατε μία γάτα -ή το αντίθετο- είναι πολύ φυσικό να ανησυχείτε για την ομαλή και υγιή συμβίωση τους. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί πως μπορεί να συνυπάρξει ο σκύλος με τη γάτα, δημιουργώντας μία αρμονική σχέση. Σε περίπτωση που ο σκύλος σας είναι επιθετικός και η γάτα σας φαίνεται ανήσυχη, αρκεί να ακολουθήσετε τις συμβουλές των ειδικών ώστε να «συμφιλιωθούν». Παρόλα αυτά, αν η σχέση εξακολουθήσει να είναι τεταμένη, συστήνεται να απευθυνθείτε σ’ έναν συμπεριφοριστή που εμπιστεύεστε και θα σας παράσχει τη βοήθεια και τις συμβουλές που χρειάζεστε.

Πώς θα συναντηθεί ο σκύλος με τη γάτα σας για πρώτη φορά

petchef_cat_dog

 Η πρώτη γνωριμία ανάμεσα στον σκύλο και τη γάτα σας είναι καθοριστική για την μετέπειτα σχέση τους που θα πρέπει να εξελιχθεί σταδιακά και ελεγχόμενα. Ακολουθούν μερικά έξυπνα «κόλπα» για τη συνάντηση τους. Ξεκινήστε εκμεταλλευόμενοι τις μυρωδιές των κατοικιδίων σας. Χρησιμοποιήστε ένα αντικείμενο του νέου κατοικιδίου, που φέρει τη μυρωδιά του, ώστε να εξοικειωθεί το ζώο συντροφιάς που ήδη έχετε με την οσμή του. Τοποθετήστε το στο σπίτι και παρατηρήστε πώς αντιδρά σ’ αυτό ο σκύλος ή η γάτα σας. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με το νέο σας κατοικίδιο, στον χώρο που φιλοξενείται ήδη, μέχρι να το φέρετε στο σπίτι σας.

Σειρά τώρα έχει να διαμορφώσετε το σπίτι σας με τέτοιον τρόπο ώστε κάθε κατοικίδιο να έχει τον δικό του χώρο. Αυτή η τακτική θα κάνει τα κατοικίδια σας να νιώθουν ασφαλή και να συνεχίσουν να ικανοποιούν τις ανάγκες τους ανενόχλητα, δίχως δηλαδή να νιώθουν κίνδυνο. Το αίσθημα της ασφάλειας παίζει σημαντικό ρόλο ώστε ο σκύλος ή  η γάτα σας να τρώνε την τροφή τους, να πίνουν το νερό τους και να κοιμούνται ομαλά. Πριν έρθει στο σπίτι το νέο κατοικίδιο είναι σημαντικό το ήδη υπάρχον να έχει εξοικειωθεί με τον χώρο που έχετε δημιουργήσει για τις ανάγκες που ήδη αναφέραμε. Βραχυπρόθεσμα, ενδεχομένως να χρειαστεί οι χώροι κάθε κατοικιδίου να χωρίζονται με φυσικά εμπόδια, όπως οι πύλες για μωρά. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αυτοί οι δύο, διαφορετικοί χώροι είναι χρήσιμο τα κατοικίδια σας να έχουν μία «έξοδο διαφυγής», αν νιώσουν ότι απειλούνται.

Πώς θα φέρετε σε επαφή τον σκύλο με τη γάτα σας για πρώτη φορά; Αρχικά, θα πρέπει να είστε παρόντες στην πρώτη συνάντηση ώστε να αποφευχθεί κάποια επίθεση. Οι κινήσεις σας θα πρέπει να είναι σταδιακές και πάντα με επιτήρηση. Οι ειδικοί συμβουλεύουν σ’ αυτή τη γνωριμία να αφήσετε τη γάτα να θέσει τα όρια της καθώς είναι πιο μικρόσωμη και πιο ευάλωτη με αποτέλεσμα να νιώθει περισσότερο τον κίνδυνο. Αυτός είναι και ο λόγος που κρίνεται απαραίτητο να υπάρχει η δυνατότητα διαφυγής ώστε η γάτα σας να μπορεί να ανεβεί σε κάποιο ύψος για να νιώθει προστατευμένη. Προσοχή! Μην επιβραβεύσετε και μην μαλώσετε κάποιο από τα δύο κατοικίδια σας. Οποιαδήποτε θετική ή αρνητική στάση σας θα πρέπει να αφορά και τα δύο ώστε να μην αναπτυχθεί ζήλια και ανταγωνισμός μεταξύ τους.

Γιατί δεν τα πάει καλά ο σκύλος με τη γάτα σας;

Από τη στιγμή που θα συναντηθούν ο σκύλος με τη γάτα σας και η γνωριμία αυτή είναι ομαλή, σκοπός είναι να χτίσετε μία υγιή σχέση ανάμεσα τους. Αρκετές φορές, όσοι έχουν έναν σκύλο ή μία γάτα, αισθάνονται ανασφάλεια για την απόκτηση ενός άλλου κατοικιδίου που θα καταφθάσει στο σπίτι. Ο σκύλος και η γάτα μπορεί να είναι δύο διαφορετικά ζώα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η συνύπαρξη τους είναι αδύνατη. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να ρωτήσετε και να ενημερωθείτε για το πως τα πάει το κατοικίδιο που έχετε επιλέξει με τα άλλα ζώα.

Πράγματι, δεν είναι μύθος ότι ο σκύλος με τη γάτα δεν τα πάνε καλά, χωρίς να σημαίνει πως αυτό δεν έχει εξαιρέσεις. Στατιστικά, φαίνεται πως λίγο πάνω από το 5% των σπιτιών στην Ευρώπη έχει και σκύλο και γάτα, οπότε η συμβίωση τους είναι απολύτως εφικτή. Παρόλα αυτά, η «κόντρα» μεταξύ τους έχει να κάνει με τη φύση τους καθώς οι γάτες αντιλαμβάνονται τον σκύλο ως απειλή και οι σκύλοι βλέπουν τη γάτα, ως θήραμα. Επιπλέον, ο ανταγωνισμός μπορεί να έχει να κάνει με τη μάχη των δύο κατοικιδίων για την προσοχή σας. Ένας άλλος παράγοντας είναι η διαφορετική συμπεριφορά κάθε κατοικιδίου που μπορεί να εκληφθεί ως απειλή και να προκαλέσει φόβο αλλά και επιθετική συμπεριφορά.

Τα Do's and Don'ts της συμβίωσης του σκύλου και της γάτας

petchef-skylos-gata-symviosi

Do’s

  • Γνωρίστε το νέο με το υπάρχον κατοικίδιο σας σταδιακά και ελεγχόμενα.
  • Βοηθήστε το κατοικίδιο σας να κοινωνικοποιηθεί και να αναπτύξει επαφή με άλλα κατοικίδια ώστε να δημιουργηθεί μία καλή σχέση με άλλα ζώα συντροφιάς.
  •  Δώστε τον χώρο που χρειάζονται τα κατοικίδια σας ώστε να μπορούν να απομονωθούν και να ξεκουραστούν όποτε το χρειάζονται.
  • Επιβραβεύστε τη θετική συμπεριφορά των κατοικιδίων σας με λιχουδιές αλλά και φροντίδα.

Don’ts

  • Αποφύγετε την επιτηδευμένη επαφή μεταξύ των ζώων, στην αρχή, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος και επιθετικότητα.
  • Μην επιτρέπετε σ’ ένα από τα δύο κατοικίδια να καταναλώνει το φαγητό ή το νερό του άλλου, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις.
  • Μην επιβάλλετε την επαφή μεταξύ των κατοικιδίων σας.
  • Μην παραμελείτε τις ανάγκες και τη φροντίδα κανενός ζώου ώστε να μην υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ τους.

 

Ένας λόγος να υπάρξει ζήλεια από τη γάτα προς τον σκύλο σας είναι πως εκείνος μπορεί να απολαύσει τα θρεπτικά και νόστιμα γεύματα του petchef, αλλά είναι στα σχέδια της ομάδας του petchef και η ανάπτυξη συνταγών για τις γατούλες, οπότε υπομονή! Παρόλο που θα μπορούσε κι η γάτα σας να δοκιμάσει τις συνταγές για σκύλους σαν λιχουδιά, δεν αποτελούν πλήρη τροφή για τις διατροφικές ανάγκες της.

 

Όλα τα γεύματα μαγειρεύονται με αγάπη και προσοχή στην κουζίνα μας, η οποία τηρεί όλες τις προϋποθέσεις για μαγειρευτό φαγητό με όλες τις απαραίτητες άδειες. Κάθε μέρα προμηθευόμαστε τις καλύτερες φρέσκες πρώτες ύλες που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Δε χρησιμοποιούμε ποτέ συντηρητικά, χρωστικές ή συστατικά που δε θα καταναλώναμε εμείς οι ίδιοι. Όλα τα υλικά μαγειρεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες με τη μέθοδο Sous Vide (μαγείρεμα σε κενό αέρος), έτσι ώστε να διατηρούνται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και παράλληλα να εξουδετερώνονται τυχόν βακτήρια και παθογόνοι οργανισμοί. Στη συνέχεια ψύχονται απότομα σε χαμηλή θερμοκρασία σύμφωνα με το σχέδιο ασφάλειας τροφίμων HACCP, ώστε τα γεύματα να παραμένουν ολόφρεσκα μέχρι την ημέρα παράδοσης.

 Ξεκινήστε κι εσείς αυτό το διατροφικό ταξίδι με τον σκύλο σας εδώ. 🐾