Τα δόντια του σκύλου και πώς να τα φροντίσεις

Τα δόντια του σκύλου και πώς να τα φροντίσεις

Οι απαραίτητες συμβουλές φροντίδας για να έχει ο σκύλος σου καθαρά και υγιή δόντια.

Η υγεία του σκύλου είναι βασικός στόχος κάθε ιδιοκτήτη κατοικίδιου που φροντίζει και αφιερώνει χρόνο στο αγαπημένο του ζώο συντροφιάς. Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε την καλή υγεία του σκύλου μας. Αυτό που παρατηρείται, βέβαια, είναι πως η στοματική υγιεινή είναι αυτή που φαίνεται να παραμελείται περισσότερο. Κάπως έτσι εξηγείται και ο μεγάλος αριθμός των σκύλων που εμφανίζει παθήσεις των δοντιών, ήδη από πολύ μικρή ηλικία. 

Γιατί είναι τόσο σημαντική η στοματική υγιεινή; Η ασυνέπεια στο καθάρισμα των δοντιών των σκύλων έχει άμεσες επιπτώσεις. Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, η παραμέληση της στοματικής υγιεινής των σκύλων ενδέχεται να προκαλέσει απώλεια των δοντιών, πόνους αλλά και σοβαρές μολύνσεις. 

 petchef-κτηνίατρος-δόντια

 Ποιος είναι ο πιο εύκολος τρόπος να καταλάβεις πως κάτι δεν πάει καλά με τη στοματική υγιεινή του σκύλου σου; Η δυσοσμία του στόματος του δεν είναι χαρακτηριστικό όλων των σκύλων αλλά προδίδει πως κάτι δεν πηγαίνει καλά με την άσχημη μυρωδιά που αποπνέει αντί για την ουδέτερη οσμή που αποτελεί τη φυσιολογική κατάσταση. Αν λοιπόν, αντιληφθείς πως το στόμα του σκύλου σου είναι δύσοσμο, θα πρέπει να λάβεις τα μέτρα σου!

 Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά πως οι παραλείψεις που κάνουμε οι περισσότεροι στη στοματική υγιεινή του σκύλου μας μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία του. Παράλληλα θα μοιραστούμε τις συμβουλές των ειδικών για υγιή και καθαρά δόντια για κάθε σκύλο.  

Όσα πρέπει να κάνουμε για τη στοματική υγιεινή των σκύλων 

petchef-στοματική υγιεινή-δόντια

Το βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου είναι μια καλή λύση για να αποφύγουμε τις επιπτώσεις της κακής στοματικής υγιεινής. Οι συχνές επαναλήψεις βοηθούν αρκετά (όχι σε καθημερινή βάση) αλλά χρειάζεται προσοχή στην οδοντόκρεμα που θα επιλέξεις καθώς ενδέχεται να περιέχουν τοξικές ουσίες. Εκτός από τις ειδικές οδοντόκρεμες, τις ειδικές οδοντόβουρτσες, θα βρεις και ειδικά μαντηλάκια για τα δόντια των κατοικίδιων. Πρόκειται για τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο καθαρισμού των δοντιών. Προσοχή! Τα μαντηλάκια καταπολεμούν την πλάκα αλλά δεν είναι αποδοτικά στον καθαρισμό. 

Η καλύτερη πρόταση, συνδυαστικά με το βούρτσισμα, είναι λιχουδιές που φρεσκάρουν την αναπνοή του σκύλου μας.

 petchef-treats

Οι λιχουδιές δυόσμου για σκύλους της petchef έχουν ως συστατικά τη βρώμη και την μπανάνα. Εκτός από την επιβράβευση ή την εκπαίδευση του σκύλου, οι λιχουδιές είναι ιδανικές μετά από κάθε γεύμα για να καθαρίσει η αναπνοή του με τη βοήθεια του δυόσμου αλλά και να υπάρξει τριβή του δοντιού με κάτι στέρεο.

Και φυσικά το πιο σημαντικό αλλά και αναπόφευκτο σε κάποια στιγμή στη ζωή του σκύλου μας είναι ο επαγγελματικός καθαρισμός από τον κτηνίατρό μας!

 

💡Η ξηρά τροφή καθαρίζει τα δόντια; Αυτή η δήλωση είναι μύθος. Όπως έχουν επιβεβαιώσει αμέτρητες φορές οι κτηνίατροι, δεν υπάρχουν τροφές που καθαρίζουν τα δόντια του σκύλου. Αντίθετα όλες οι τροφές, σε οποιαδήποτε μορφή, επιβαρύνουν τα δόντια και κατά συνέπεια καθιστούν απαραίτητο το βούρτσισμα. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει πως η πέτρα των δοντιών των σκύλων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ξηρά τροφή.

Τα μαγειρεμένα γεύματα για σκύλους της petchef έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με την κτηνιατρική μας ομάδα και ακολουθούν τα πρότυπα του FEDIAF (European Pet Food Industry Federation) για τροφές σκύλων σε όλα τα στάδια της ζωής τους. Επιπλέον μια μαγειρεμένη τροφή που είναι πιο μαλακή είναι πολύ πιο εύκολο να καθαριστεί και δεν κολλάει τόσο έντονα στα δόντια του σκύλου μας.

Βρες το σωστό πλάνο που ταιριάζει στον σκύλο σου και όλα τα υπόλοιπα άστα πάνω μας!