Είναι οι σπιτικές δίαιτες μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τα κατοικίδιά μας;

Είναι οι σπιτικές δίαιτες μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τα κατοικίδιά μας;

 Για ορισμένους ιδιοκτήτες κατοικίδιων το να μαγειρεύουν σπιτικά γεύματα για το κατοικίδιο τους είναι μια ελκυστική ιδέα. Τα ψώνια, η επιλογή των υλικών και η προετοιμασία του γεύματος φαίνεται να είναι ένας καλός τρόπος να εκφράσουν την αγάπη τους. Ενώ το μαγειρεμένο φαγητό είναι μια εξαιρετική επιλογή για τα ζωάκια μας δυστυχώς, αν ο σχεδιασμός των  γευμάτων δεν είναι υπό την επίβλεψη ειδικού κτηνιάτρου διατροφολόγου, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αυτά να μην παρέχουν τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά.  Ένας σκύλος για παράδειγμα χρειάζεται περί τα 37 θρεπτικά συστατικά καθημερινά στην διατροφή του ενώ μια γάτα, άνω των 40.


​Οι κατευθυντήριες οδηγίες διατροφής για γάτες και σκύλους της FEDIAF περιγράφουν λεπτομερώς τις διατροφικές ανάγκες των γατών και των σκύλων στα διάφορα στάδια της ζωής τους, από την ανάπτυξη έως την τρίτη ηλικία και αξιολογούνται από ευρωπαίους ειδικούς στην διατροφή κτηνίατρους. Για να ονομαστεί μια ζωοτροφή  «πλήρης»  θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με αυτή ενός ανθρώπου που ετοιμάζει τα γεύματά του σύμφωνα με τις συμβουλές και τις κατευθυντήριες οδηγίες  του διατροφολόγου του.


Οι περισσότερες σπιτικές δίαιτες είναι διατροφικά ατελής. 
Μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Davis School of Veterinary Medicine), ανέλυσε 200 διαφορετικές συνταγές σπιτικής μαγειρεμένης τροφής για σκύλους από ιδιοκτήτες. Οι συνταγές είχαν επιλεγεί από τους ιδιοκτήτες από ιστότοπους, κτηνιατρικά εγχειρίδια και βιβλία φροντίδας κατοικίδιων ζώων. Tα ευρήματα έδειξαν  πώς το 95% των συνταγών ήταν ελλιπείς, τουλάχιστον σε ένα βασικό θρεπτικό συστατικό και το 84% ήταν ελλιπείς σε πολλαπλά απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά.  Επομένως μια κοινή σπιτική δίαιτα δεν είναι κατάλληλη, μιας και ο σχεδιασμός ενός ισορροπημένου γεύματος  είναι μια περίπλοκη διαδικασία με πολύ λίγα περιθώρια λάθους, ενώ επιπλέον κάνει την θερμιδομέτρηση αδύνατη, με επιπτώσεις στο σωματικό βάρος του κατοικίδιου μας και κατά συνέπεια στην υγεία του. 


Δίαιτες σχεδιασμένες από ειδικούς.
Τα περισσότερα προϊόντα τροφών για κατοικίδια στην αγορά έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν μία πλήρη διατροφή στα κατοικίδια. Αυτά τα προϊόντα αναγράφουν τον όρο «πλήρης» στις συσκευασίες τους. Ο όρος αυτός για να χρησιμοποιηθεί από τις εταιρείες, πρέπει βάση νόμου το προϊόν  που παράγουν να περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένα κατοικίδιο ζώο στις σωστές αναλογίες, ισορροπώντας τις ποσότητες πρωτεϊνών, λιπών, φυτικών ινών και υδατανθράκων μαζί με τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα, λιπαρά οξέα και αμινοξέα.

 ΠΗΓΕΣ:   FEDIAF (THE EUROPEAN PET FOOD INDUSTRY FEDERATION)


​            Ηρώ Βίγγου, 

      Κτηνίατρος / DVM
Athensvet  - Σύγχρονα Κτηνιατρεία

 


Πάντα σε συνεργασία με την κτηνιατρική μας ομάδα όλες οι συνταγές μας έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τα πρότυπα του Ευρωπαϊκού οργανισμού για τα τρόφιμα των ζώων συντροφιάς (FEDIAF) προκειμένου να πετύχουμε μια ισορροπημένη δίαιτα και να χαρακτηριστούν ως πλήρη. Επιπλέον κάνουμε όλες τις απαραίτητες μικροβιολογικές και διατροφικές αναλύσεις για να επιβεβαιώσουμε στην πράξη την ποιότητα του φαγητού μας!

 

Δημιουργούμε εξατομικευμένο πλάνο διατροφής λαμβάνοντας υπόψη το βάρος, την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας κάθε σκύλου. 

Δημιούργησε το πλάνο για τον τετράποδο φίλο σου εδώ 🐾

  • petchef team  👩‍🍳