Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία στη διατροφή του σκύλου

Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία στη διατροφή του σκύλου

Το κυριότερο σημείο για τη σωστή ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας του σκύλου μας είναι μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή. Πλήρης διατροφή ονομάζεται εκείνη που είναι επαρκής σε μέταλλα και βιταμίνες συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων που κρίνονται απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία ενός οργανισμού. 

Μέταλλα

Συγκεκριμένα τα μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το νάτριο, το θείο, ο σίδηρος, το ιώδιο, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο, το σελήνιο κ.α.  είναι ανόργανα στοιχεία και αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη ομάδα μικροθρεπτικών συστατικών που χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα μακρομέταλλα και τα μικρομέταλλα ή ιχνοστοιχεία. Η παρουσία τους στη διατροφή του σκύλου είναι αναγκαία για τη διατήρηση και την εύρυθμη λειτουργία του μυοσκελετικού, καρδιαγγειακού και νευρικού συστήματος αλλά και για την παραγωγή διαφόρων ενζύμων, ορμονών, όπως και για την καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών. Η προσφορά αυτών των ουσιών πρέπει να υπόκειται σε διατροφικούς κανόνες ενώ η χρήση τους σε υπερβολικές ποσότητες, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας και ιδιαίτερα όσον αφορά την αναλογία ασβεστίου/φωσφόρου.

Βιταμίνες

Οι  γνωστές σε όλους μας βιταμίνες, παραμένουν αναπόσπαστο κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής του σκύλου, με τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλοντας στη ρύθμιση της μεταβολικής διαδικασίας ενώ μερικές από αυτές είναι απαραίτητες για τη μετατροπή των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπιδίων σε ενέργεια. Οι βιταμίνες είναι οργανικές χημικές ενώσεις και χωρίζονται σε υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες  όπως η A,D,E,K αποθηκεύονται κυρίως στο συκώτι και τους λιπώδεις ιστούς, ενώ μεγάλες συγκεντρώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε τοξίκωση στον σκύλο. Στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες συμπεριλαμβάνονται οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β με δημοφιλέστερες τη B12 - Κοβαλαμίνη και τη B7- Βιοτίνη για τη γνωστή νεύρο - κυτταροπροστατευτική τους δράση  αλλά και τη «βιταμίνη του ανοσοποιητικού» βιταμίνη C, την οποία σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι σκύλοι μπορούν να συνθέσουν αυτούσια.

Πηγές γι’ αυτά τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά αποτελούν το κρέας, τα ψάρια, τα δημητριακά και τα λαχανικά. Οι διαφορετικοί τρόποι μαγειρέματος σε συνδυασμό με την ένταση της θερμοκρασίας, την διάρκεια του μαγειρέματος και την ποσότητα νερού, επιδρούν διαφορετικά στη θρεπτική σύσταση των τροφών.  Η σωστή, κατά περίπτωση, επιλογή του τρόπου μαγειρέματος θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τα οφέλη των ουσιών αυτών στο μέγιστο. 


Αλέξανδρος Σπυρλιάδης

Κτηνίατρος / DVM.MSc
Athensvet  - Σύγχρονα Κτηνιατρεία 


Πάντα με γνώμονα τις συμβουλές της κτηνιατρικής μας ομάδας όλες οι συνταγές μας έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά προκειμένου να πετύχουμε μια ισορροπημένη δίαιτα, όχι μόνο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη, αλλά σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Επιπλέον κάνουμε όλες τις απαραίτητες μικροβιολογικές και διατροφικές αναλύσεις για να επιβεβαιώσουμε στην πράξη την ποιότητα του φαγητού μας!

Πιο συγκεκριμένα, ο τρόπος που μαγειρεύουμε, σε χαμηλές θερμοκρασίες με τη μέθοδο μαγειρέματος σε κενό αέρος (sous-vide), είναι ιδανικός για να μην έχουμε καμία απώλεια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθώς και στην εξουδετέρωση τυχόν μικροοργανισμών.

 

Δημιουργούμε εξατομικευμένο πλάνο διατροφής λαμβάνοντας υπόψη το βάρος, την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας κάθε σκύλου. 

Δημιούργησε το πλάνο για τον τετράποδο φίλο σου εδώ 🐾

  • petchef team  👩‍🍳