Αρθρίτιδα και διατροφή σκύλου

Αρθρίτιδα και διατροφή σκύλου

Η αρθρίτιδα στην πραγματικότητα είναι μια αρκετά κοινή πάθηση, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής του σκύλου σας την συναντάμε κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αν ο μέχρι τώρα αεικίνητος τετράποδος φίλος σας έχει διαγνωσθεί με αρθρίτιδα μην ανησυχήσετε αμέσως, διότι συνδυάζοντας υγιεινή διατροφή, ελεγχόμενη άσκηση και υιοθετώντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα του ( πχ ύπνος σε μαλακές επιφάνειες, μη ολισθηρά πατώματα, ελεγχόμενη υγρασία, απώλεια σωματικού βάρους κ.α.) μπορεί σύντομα να αισθανθεί καλύτερα και να επιστρέψει στις καθημερινές, παιχνιδιάρικες συνήθειες του. Ας ρίξουμε όμως πρώτα μια πιο προσεκτική ματιά στην αρθρίτιδα του σκύλου και πώς μια διατροφή με petchef μπορεί να αποτελέσει μέρος της καθημερινής διαχείρισης της υγείας του.

 

Τι είναι η αρθρίτιδα και πώς εκδηλώνεται στους σκύλους;

Ο όρος αρθρίτιδα περιγράφει τη φλεγμονή των αρθρώσεων. Υπάρχουν πολλαπλές μορφές αρθρίτιδας στον σκύλο (αυτοάνοση - ρευματοειδής, μικροβιακή, οστεοαρθρίτιδα κ.ά.). Στην πιο συχνή μορφή της η οστεοαρθρίτιδα  επηρεάζει τους χόνδρους των αρθρώσεων προκαλώντας  χρόνιο πόνο, δυσκαμψία, οίδημα και μειωμένο εύρος κίνησης των άκρων. Ανακούφιση από αυτά τα επώδυνα και ενοχλητικά συμπτώματα αναζητούν χιλιάδες υπερήλικοι σκύλοι επιλέγοντας συνήθως την ακινησία, η οποία στην συνέχεια οδηγεί σε παχυσαρκία ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τα  ήδη γνωστά δυσάρεστα συμπτώματα της πάθησης.

 

Πώς η διατροφή βοηθά στη πρόληψη και την διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η  σωστή διατροφή είναι ιδιάζουσας σημασίας τόσο για την διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας όσο και για την πρόληψη της. Σε ζώα τα οποία είναι υπέρβαρα προληπτικά συστήνεται διατροφή χαμηλή σε θερμίδες και λίπος, ενθαρρύνοντάς τα παράλληλα σε συχνούς και μικρής διάρκειας περιπάτους μέσα στην ημέρα για ενδυνάμωση. Είναι γνωστό ότι το υπερβολικό βάρος επιβαρύνει περισσότερο τις αρθρώσεις, ενώ τελευταία  καταδεικνύεται ότι η παρουσία μεγάλης ποσότητας λιπώδους ιστού, εκκρίνει φλεγμονώδεις ορμόνες και παράγωγα τους που εντείνουν την φλεγμονή και τον πόνο στις προβληματικές αρθρώσεις. Στην περίπτωση που ο σκύλος σας έχει ήδη διαγνωστεί με οστεοαρθρίτιδα, συστήνεται επιπλέον να τρέφεται με τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, προσθέτοντας παράλληλα αρθροπροστατευτικές ουσίες όπως η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη.

 

Αποκτήστε μια διατροφικά ισορροπημένη καθημερινότητα 

Σχεδιασμένες για να ικανοποιήσουν τις πιο αυστηρές γαστριμαργικές  απαιτήσεις, οι συνταγές του petchef είναι αποτέλεσμα κτηνιατρικών ελέγχων και προσεκτικού σχεδιασμού. Συγκεκριμένα κάνοντας χρήση των ειδικών  θερμιδικών πινάκων φροντίζουμε να καλύψουμε τις απαιτούμενες ενεργειακές ανάγκες ενός σκύλου, αποφεύγοντας τα περιττά κιλά που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επιβαρυντικά σε μια είδη προβληματική άρθρωση, ενώ συνθέτοντας συνταγές όπως αυτή με το ψάρι/ρύζι/κουρκουμά, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη και πλούσια περιεκτικότητα σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά που φημίζονται για την αντιφλεγμονώδη δράση τους, όπως ο κουρκουμάς.

Σίγουρα μια φρεσκομαγειρεμένη τροφή έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία του τετράποδου σας φίλου, ωστόσο δεν προορίζεται για να αντικαταστήσει τα φάρμακα. Συχνά το κλειδί της επιτυχίας στην διαχείριση περιστατικών με οστεοαρθρίτιδα είναι η  στενή συνεργασία με τον θεράποντα  κτηνίατρο, ενώ όχι σπάνια για να επιτευχθεί ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας χρειάζεται η χρήση εξειδικευμένων απεικονιστικών εξετάσεων, ειδικής αναλγητικής αγωγής και συμπληρωμάτων διατροφής.

 

Αλέξανδρος Σπυρλιάδης

Κτηνίατρος / DVM.MSc
Athensvet  - Σύγχρονα Κτηνιατρεία