petchef-dog-epilepsy-and-food

Επιληψία και διατροφή σκύλου

Η παρέα ενός σκύλου μας χαροποιεί πολύ και η συντροφιά τους είναι ανεκτίμητη, ταυτόχρονα όμως φέρει και πολλές ευθύνες. Όταν ακούμε πως το ζωάκι μας πάσχει από κάποια νόσο όπως η επιληψία, είναι φυσιολογικό να μας στενοχωρεί και να μας αναστατώνει.

Τι είναι η επιληψία;

Η επιληψία είναι μια νευρολογική διαταραχή η οποία έχει ως αποτέλεσμα την μη φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα των νευρώνων του εγκεφάλου και συχνά εκδηλώνεται με επαναλαμβανόμενη εμφάνιση σπασμών και λοιπών αισθητικών - κινητικών συμπτωμάτων. Αν το ζωάκι σας παρουσιάσει πάνω από δυο επεισόδια επιληψίας σε ένα 24ωρο, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας άμεσα ώστε να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να διαγνώσει την πάθηση και αν κριθεί απαραίτητο να χορηγήσει την κατάλληλη αντιεπιληπτική αγωγή.

Τι συμπτώματα έχει η επιληψία στον σκύλο;

Η συνηθέστερη συμπτωματολογία περιλαμβάνει σωματική κατάρρευση, ακαμψία, σπασμούς, μυϊκές συσπάσεις, απώλεια συνείδησης, σιελόρροια ακόμα και ανεξέλεγκτη ούρηση και αφόδευση. Συχνότερα πέφτουν στα πλάγια και κάνουν ποδηλατικές κινήσεις με τα πόδια. Μερικά ζώα μπορεί να φαίνονται μπερδεμένα ή/και ζαλισμένα στο τέλος ή λίγο πριν της έναρξη της επιληπτικής κρίσης.

Κατηγορίες επιληψίας

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που ένας σκύλος μπορεί να είναι επιληπτικός, αλλά γενικά χωρίζονται σε 3 κατηγορίες.

1. Δομική επιληψία: Προκαλείται από κάποια υποκείμενη αιτία στον εγκέφαλο (αιμορραγία, λοίμωξη, τραύμα, όγκο, εκφυλιστικές εγκεφαλικές παθήσεις κτλ.).

2. Αντιδραστική επιληψία: Εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ενός προσωρινού οργανικού προβλήματος. Μπορεί να οφείλεται σε μεταβολικές αλλαγές ή δηλητηρίαση. Η κατάσταση τις περισσότερες φορές είναι αναστρέψιμη εφόσον έχει αντιμετωπιστεί η αιτία του προβλήματος.

3. Ιδιοπαθής επιληψία: Όταν δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη αίτια για τα επιληπτικά επεισόδια. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε πως μπορεί να είναι συνδυασμός κληρονομικής και περιβαλλοντικής αιτιολογίας αλλά η ακριβής αιτία είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Συνήθως παρουσιάζεται σε νεαρά ζώα από 6 μηνών έως 7 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η διάγνωση τίθεται συνήθως όταν έχουν αποκλειστεί οι παραπάνω δύο κατηγορίες (δομική και αντιδραστική επιληψία).

Τι μπορεί να ενεργοποιήσει μια επιληπτική κρίση:

• Στρες

• Κούραση

• Τοξίνες

• Φαρμακευτική αγωγή / Απουσία φαρμακευτικής αγωγής

Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση που ο σκύλος μου έχει κάποιο επιληπτικό επεισόδιο;

Εάν δεν έχετε επισκεφτεί τον κτηνίατρό σας, τότε αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε. Ο κτηνίατρός σας θα προσπαθήσει να εντοπίσει την πηγή του προβλήματος και ταυτόχρονα θα δώσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή στον τετράποδο φίλο σας. Επίσης μετά από ένα επιληπτικό επεισόδιο, είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε πως κάνετε ό,τι μπορείτε ώστε ο σκύλος σας να αισθανθεί άνετα και ασφαλής. Σίγουρα είναι μία τραυματική εμπειρία και για τους δυο σας, ωστόσο πρέπει να μαζέψετε τις δυνάμεις σας και να παραμείνετε ψύχραιμοι.

Μερικές απλές οδηγίες για το πώς να διαχειριστείτε μια επιληπτική κρίση:

• Παραμείνετε ψύχραιμοι.

• Εφόσον είναι εφικτό, μετακινήστε τον σκύλο σε ένα ασφαλές σημείο για να μην χτυπήσει.

• Μην πλησιάζετε πολύ το ζώο σας γιατί υπάρχει περίπτωση να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά.

• Κρατήστε ημερολόγιο για την ώρα, την ημέρα, την διάρκεια και την ένταση της κρίσης ώστε να παρουσιάσετε αυτά τα στοιχεία στον κτηνίατρό σας.

• Εάν οι κρίσεις είναι επαναλαμβανόμενες μέσα σε ένα 24ωρο ή έχουν διάρκεια πάνω από 3 λεπτά, επικοινωνήστε απευθείας με τον κτηνίατρό σας.

• Να θυμάστε πως εκείνη την ώρα το ζώο δεν πονάει και δεν υποφέρει.

Γιατί το μαγειρευτό φαγητό του petchef μπορεί να βοηθήσει ζώα με επιληψία;

Τι πιο σημαντικό από μια εύγευστη και ισορροπημένη διατροφή; Σε επιληπτικούς σκύλους χωρίς σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας π.χ. ηπατική εγκεφαλοπάθεια, αζωθαιμία κ.α., μια ισορροπημένη μαγειρευτή τροφή είναι ευεργετική. Ειδικότερα στις περιπτώσεις που το ζώο βρίσκεται σε μόνιμη φαρμακευτική αγωγή για επιληψία, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται, όπως το βρωμιούχο κάλιο ή η φαινοβαρβιτάλη, αφυδατώνουν τον οργανισμό οδηγώντας σε επιδείνωση της υγείας τους. Το μαγειρευτό φαγητό του petchef έχει μεγαλύτερα ποσοστά υγρασίας σε σύγκριση με την συμβατική κροκέτα και αυτό το καθιστά πιο εύκολο στην πέψη, κρατώντας το ζώο σας ενυδατωμένο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ξεκίνα κι εσύ αυτό το διατροφικό ταξίδι με τον σκύλο σου εδώ. 🧡

Καλή όρεξη!

 

Σπυρλιάδης Αλέξανδρος DVM MSc

Χρήστου Ευγενία DVM

Athens Vet - Σύγχρονια Κτηνιατρεία