petchef-σκύλος-ευαίσθητο-στομαχι

Ευαίσθητο στομάχι και διατροφή σκύλου

Όπως εμείς έτσι και τα ζωάκια μας μπορεί να υποφέρουν από ευαίσθητο στομάχι. Κάποιες φορές μπορεί να μας δείξουν ότι δεν είναι καλά, είτε κάνοντας κάποιον εμετό ή διάρροια, είτε εκδηλώνοντας το διατροφικό τους πρόβλημα με ασυνήθιστα πολλά αέρια.

Αν τα παραπάνω τα αναγνωρίζετε στον σκύλο σας, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε είναι η διατροφή του.

Ποια τα συμπτώματα ενός σκύλου με ευαίσθητο στομάχι;

Όλοι θέλουμε και προσπαθούμε για το καλύτερο για τους μικρούς τετράποδους φίλους μας, και όταν αυτοί δεν είναι καλά σαφώς και μας ανησυχεί.

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που παρουσιάζουν όταν έχουν προβλήματα με το στομάχι τους είναι:

  • Έμετοι
  • Διαρροϊκές κενώσεις
  • Ασυνήθιστα πολλά αέρια
  • Ανορεξία
  • Κατάπτωση

Τι μπορεί να προκαλέσει ενόχληση στο στομάχι και διάρροιες στον σκύλο;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που ένας σκύλος μπορεί να έχει πεπτικές διαταραχές.

Αν για παράδειγμα ο σκύλος σας συμπεριφέρεται σαν «ηλεκτρική σκούπα» πολύ πιθανό είναι να καταναλώσει πράγματα που ενώ τα βρίσκει πεντανόστιμα στην πραγματικότητα να είναι επιβλαβή. Είναι αρκετά δύσκολο να ελέγξετε τέτοιου είδους συμπεριφορές ειδικά στην βόλτα, αλλά και στο σπίτι θα πρέπει να προσέχετε να μην έχει πρόσβαση στο δικό σας φαγητό ή και σε κάποια αντικείμενα που του αρέσει να μασουλάει.

Η απότομη αλλαγή τροφής μπορεί επίσης να προκαλέσει διαταραχές στο πεπτικό σύστημα του σκύλου σας, οπότε θα πρεπεί να γίνεται σταδιακά και σε διάστημα περίπου 7 ημερών ώστε να προσαρμοστεί το ζωάκι σε όποια καινούργια συστατικά μπορεί να εμπεριέχει η νέα του τροφή.

Δυστυχώς, κάποια σκυλάκια έχουν προδιάθεση σε γαστρεντερικά προβλήματα χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο, ή μπορεί κάποιο συστατικό στην τροφή τους να τα ενοχλεί. Όποια όμως και να είναι η αιτία, σαν κηδεμόνες τους μπορείτε με κάποιες διατροφικές αλλαγές να βοηθήσετε τον μικρό σας φίλο. Παρατηρώντας το πότε εμφανίζει τέτοιου είδους συμπτώματα σε σχέση με τα γεύματά του και τις λιχουδιές του, μπορεί επίσης να βοηθήσει στο να εντοπιστεί το πρόβλημα.

Σε περίπτωση που κάτι σας ανησυχεί πολύ, ή αν το σκυλάκι σας παρουσιάζει έντονα συμπτώματα, ή δείχνει πολύ ανήσυχο, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας.

Τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τους τετράποδους φίλους μας όταν έχουν αναστατωμένο πεπτικό

petchef-σκύλος-ευαισθητο-στομάχι

Όπως στους ανθρώπους έτσι και στα ζωάκια η υγεία του πεπτικού συστήματος είναι πολύ σημαντική. Η διατήρηση της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του εντέρου είναι κρίσιμη για την ευζωία τους.

Διαλέξτε τροφές με φρέσκα και εύπεπτα συστατικά

Παρατηρείτε πως το ζωάκι σας δεν μπορεί να κρατήσει τίποτα στο στομάχι του και μετά από κάθε γεύμα κάνει εμετό; Τότε είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε πως του προσφέρετε τροφές που δεν θα του ερεθίσουν περαιτέρω το στομάχι. Μπορεί να ακούγεται εύκολο, αλλά τι πρέπει να αποζητάτε από μια τροφή για σκυλάκια με ευαίσθητο στομάχι;

Αποφεύγουμε λοιπόν τροφές που εμπεριέχουν πρόσθετα, συντηρητικά και αλλεργιογόνες ουσίες όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι. Προτιμάμε τροφές με εύπεπτα συστατικά όπως το κρέας, τα φρέσκα λαχανικά, τις φακές και το κριθάρι. Επιλέγοντας μια γευστική τροφή που θα αρέσει στο σκυλάκι σας, θα το βοηθήσετε να αναπτύξει μια υγιή σχέση με το φαγητό και θα του ανοίξει η όρεξη σε περίπτωση που δείχνει ανόρεκτο λόγω κάποιας αδιαθεσίας. Επίσης, προσφέροντας μικρά και συχνά γεύματα μπορείτε να διατηρήσετε τα ευαίσθητα στομαχάκια τους σε καλύτερη κατάσταση.

Εναλλακτικά, μπορείτε στις περιόδους που έχουν αναστατωμένο στομάχι να τους δίνετε βραστό στήθος κοτόπουλο ή βραστό λευκό ψάρι (χωρίς αλάτι, μπαχαρικά ή λάδι).

Προτιμήστε τροφές χαμηλές σε λιπαρά

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος μπορεί να ερεθίσουν ένα ευαίσθητο στομάχι μιας και είναι πιο δύσκολες στην χώνεψη. Επίσης, μπορεί να αυξήσουν την ποσότητα λίπους στο αίμα του σκύλου και να προκαλέσουν φλεγμονή στο πάγκρεας.

Γι’ αυτό τον λόγο λοιπόν, θα ευνοούσε πολύ περισσότερο εάν η πηγή πρωτεΐνης του ζώου σας ήταν χαμηλή σε λίπος, όπως για παράδειγμα το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και το λευκό ψάρι.

Δοκιμάστε κάποια προβιοτικά

Μερικές φορές ο μικρός σας φίλος μπορεί να χρειάζεται μια έξτρα βοήθεια για να επιτευχθεί η σωστή λειτουργία του πεπτικού του συστήματος. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να σας καθοδηγήσει.

Γιατί το μαγειρευτό φαγητό του petchef είναι κατάλληλο για σκύλους με ευαίσθητο στομάχι;

Το πόσο εύπεπτη είναι μια τροφή καθορίζεται από την ποιότητα των συστατικών της καθώς και από την αναλογία τους. Μια κακής ποιότητας τροφή μπορεί να προκαλέσει δυσαπορρόφηση και κατά συνέπεια μεγάλες ποσότητες κοπράνων καθώς και πολύ δύσοσμα ή και υδαρή κόπρανα.

Πρόσφατες έρευνες που υποστηρίζουν τα οφέλη του ισορροπημένου μαγειρευτού φαγητού στην διατροφή του σκύλου, αναφέρουν ότι το φρεσκομαγειρεμένο φαγητό ήταν έως και 96% πιο εύπεπτο σε αντίθεση με την παραδοσιακή κροκέτα που βρισκόταν στο 70-80%. Η χρήση των εύγευστων και ισορροπημένων συνταγών του petchef με την πληθώρα των θρεπτικών συστατικών της, των εύπεπτων πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, μπορεί αναμφίβολα να αποτελέσουν μια εναλλακτική διατροφή των σκύλων με ευαίσθητο στομάχι.

🧡 Δημιούργησε το πλάνο διατροφής για τον τετράποδο φίλο σου εδώ.

Χρήστου Ευγενία DVM

Athens Vet, Σύγχρονα Κτηνιατρεία