Από το Αγγλικό Μαστίφ στο μικρόσωμο Τσιουάουα. Πώς δημιουργήθηκε και άνθισε η διαφορετικότητα στο μέγεθος των σκύλων;

Από το Αγγλικό Μαστίφ στο μικρόσωμο Τσιουάουα. Πώς δημιουργήθηκε και άνθισε η διαφορετικότητα στο μέγεθος των σκύλων;

Γιατί οι σκύλοι διαφέρουν περισσότερο σε μέγεθος από οποιοδήποτε άλλο είδος θηλαστικού στον πλανήτη; Η απάντηση βρίσκεται στους αρχαίους λύκους και συγκεκριμένα στο γονίδιο IGF1 και στη μετάλλαξη αυτού.

Οι ερευνητές εντόπισαν το 2007 το IGF1 ως ένα γονίδιο με κύριο ρόλο στη μεταβλητότητα του μεγέθους των κατοικίδιων σκύλων, αλλά οι προσπάθειες για τον εντοπισμό της υπεύθυνης γονιδιακής μετάλλαξης δεν είχαν αποφέρει καρπούς.

Οι αρχαίοι σκύλοι, οι οποίοι εξημερώθηκαν από λύκους τα τελευταία 30.000 χρόνια, διέφεραν σε μέγεθος. Όμως οι τρέχουσες μεγάλες διαφορές στο μέγεθος - οι μεγαλύτερες φυλές είναι έως και 40 φορές μεγαλύτερες από τις μικρότερες - εμφανίστηκαν τα τελευταία 200 χρόνια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα γονιδιώματα περισσότερων από 1.400 σκύλων, συμπεριλαμβανομένων αρχαίων σκύλων, λύκων, κογιότ και 230 μοντέρνων φυλών σκύλων. Εντόπισαν δύο παραλλαγές σε τμήμα του DNA οι οποίες εμπλέκονται στον έλεγχο των επιπέδων της πρωτεΐνης IGF1, μιας ισχυρής αυξητικής ορμόνης.

Σε όλες τις φυλές, οι σκύλοι με δύο αντίγραφα της μίας παραλλαγής είχαν τάση να ζυγίζουν λιγότερο από 15 κιλά, ενώ δύο αντίγραφα της άλλης εκδοχής ήταν πιο συνηθισμένα σε σκύλους που ζυγίζουν περισσότερο από 25 κιλά. Οι σκύλοι με ένα αντίγραφο από κάθε παραλλαγή είχαν τάση να είναι μεσαίου μεγέθους,

Ποιο ήρθε όμως πρώτο; Το Μαστίφ ή το Τσιουάουα;

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το γονίδιο που συνδέεται με μικρόσωμα σκυλιά είναι, εξελικτικά, πολύ παλαιότερο από το γονίδιο που βρίσκουμε στα μεγαλόσωμα σκυλιά. Δεν είναι σαφές πότε εξελίχθηκε η έκδοση του μεγάλου σώματος. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας αρχαίος λύκος που ζούσε στη Σιβηρία πριν από 53.000 χρόνια κουβαλούσε ένα αντίγραφο αυτής της έκδοσης. 

Στο παρελθόν η κυρίαρχη άποψη μεταξύ των επιστημόνων ήταν ότι το μικρό μέγεθος του σώματος ήταν πιθανόν να σχετίζεται με σχετικά νέες γενετικές αλλαγές, πιθανώς μοναδικές για τους κατοικίδιους σκύλους και οι τελευταίες έρευνες ανατρέπουν ολόκληρη την ιστορία.

Οι ερευνητές προειδοποιούν όμως ότι η γνώση αναφορικά με το μέγεθος των σκύλων είναι ακόμα αποσπασματική και δεν αναφέρονται σε μια μετάλλαξη που κάνει έναν λύκο να έχει το σώμα τσιουάουα αλλά για μια γενετικά αργή διαδικασία με μικρές παραλλαγές.

 Πηγή: Scientific American

 

Οι συνταγές του petchef είναι πλήρεις και ισορροπημένες και είναι ιδανικές για να καλύπτουν τις ανάγκες από ένα μικρόσωμο Τσιουάου μέχρι ένα μεγαλόσωμο Αγγλικό Μαστίφ. Βρες το ιδανικό πλάνο για τον σκύλο σου εδώ.