petchef - καθαρισμός - μπολάκια

Γιατί είναι σημαντική η υγιεινή στα μπολάκια του σκύλου

Όσο σημαντικό είναι το περιεχόμενο, το ίδιο σημαντική είναι και η υγιεινή στα μπολάκια του σκύλου σου.

Με τη λογική που κανείς μας δεν θα φάει από βρώμικα πιάτα, το ίδιο πρέπει να ισχύει και με τα μπολάκια των κατοικίδιων μας. Ο λόγος είναι πολύ απλός, καθώς τα μπολ τα οποία δεν καθαρίζονται σχολαστικά και τακτικά, αναπτύσσουν βακτήρια και μύκητες που μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία του σκύλου σου.

Σύμφωνα με μελέτη του NSF (National Science Foundation), τα μπολάκια του σκύλου είναι το τέταρτο αντικείμενο με τα περισσότερα μικρόβια σε ένα σπίτι. H γλοιώδης επίστρωση, που αφήνει ένα βρώμικο μπολ με τροφή ή νερό, ονομάζεται «βιοφιλμ» και αποτελείται από τους πιο επικίνδυνους μικροοργανισμούς που απειλούν την υγεία του σκύλου αλλά και τη δική σου. Οποιοδήποτε είδος τροφής και αν επιλέξεις, τα βρώμικα μπολ σκύλου αναπτύσσουν και μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια όπως: Ε.coli, Σαλμονέλα, Λιστέρια και άλλα.

Σύμφωνα με έρευνα του Canadian Veterinarian Journal το απλό ξέπλυμα δεν προσφέρει καμία προστασία. Ακόμη και στο μπολ με το νερό, χρειάζεται επισταμένο καθάρισμα γιατί οι σκύλοι μεταφέρουν μικρόβια από το στόμα τους στο νερό, το οποίο σε θερμοκρασία δωματίου γίνεται εξαιρετική εστία ανάπτυξης βακτηρίων. Για αυτό το λόγο τα μπολάκια του σκύλου πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά στο σπίτι και το πλύσιμο τους θα πρέπει να διαρκεί μερικά λεπτά.

 

Πώς να καθαρίσεις σωστά τα μπολάκια του σκύλου σου

petchef - βρώμικο μπολ - μπολάκια

 Ο FDA (Food and Drug Administration) προτείνει σε όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων να πλένουν τα μπολ της τροφής τους κάθε φορά ανάμεσα στα γεύματα, ενώ το μπολ με το νερό σε ημερήσια βάση.

Αρχικά θα πρέπει να τα σαπουνίζεις και να τα πλένεις με καυτό νερό. Το ιδανικό καθάρισμα περιλαμβάνει να αφήσεις τα σκεύη σε νερό με απορρυπαντικό για περίπου δέκα λεπτά. Στη συνέχεια ξέπλυνε σχολαστικά και άφησε τα να στεγνώσουν πλήρως.

Εάν θέλεις να χρησιμοποιήσεις πλυντήριο πιάτων, προτίμησε να πλύνεις όλα μαζί τα μπολάκια του σκύλου σου, χωρίς τα άπλυτα που τρως ή πίνεις εσύ και η οικογένειά σου.  

Για να αποφύγεις κάθε πιθανή εστία μόλυνσης, χρησιμοποίησε ξεχωριστά σφουγγαράκια μόνο για τα μπολάκια του κατοικίδιου σου. Μάλιστα καλό θα ήταν να διατηρήσεις ξεχωριστό αποθηκευτικό χώρο για τα καθαριστικά των σκευών του. Προτιμότερο μάλιστα είναι να βρίσκονται τα συγκεκριμένα καθαριστικά σε άλλο δωμάτιο από την κουζίνα σου. Σε ό,τι αφορά τα μπολάκια, απόφυγε τα πλαστικά και προτίμησε αυτά από ανοξείδωτο ατσάλι, καθώς είναι πιο εύκολο να τα στεγνώσεις και να τα απολυμάνεις.

Σκύλοι και μικρόβια

petchef - σκύλος - μπολάκια

Η σχέση μεταξύ σκύλων και μικροβίων είναι σύνθετη. Οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, έχουν διάφορα μικρόβια που ζουν στο δέρμα τους αλλά και το εσωτερικό του σώματος τους. Αυτά τα μικρόβια είναι απολύτως φυσιολογικά και συνδράμουν στη διατήρηση της υγείας τους. Αξίζει να έχεις κατά νου πως η υγεία του σκύλου μπορεί να επηρεαστεί από την ισορροπία των μικροβίων στο σώμα τους ενώ υπάρχουν και ορισμένα μικρόβια που μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα για τη δική του υγεία αλλά και τη δική σου. Εστία μικροβίων είναι το στόμα του σκύλου, γι’ αυτό και οι ειδικοί συμβουλεύουν να βουρτσίζεις συχνά τα δόντια του κατοικιδίου σου και να μην του επιτρέπεις να σου γλείφει το πρόσωπο.

Προτίμησε το μαγειρευτό φαγητό του petchef, που ετοιμάζεται σε χαμηλές θερμοκρασίες με τη μέθοδο Sous Vide (μαγείρεμα σε κενό αέρος), ώστε να διατηρούνται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και παράλληλα να εξουδετερώνονται τυχόν βακτήρια και παθογόνοι οργανισμοί.

Δημιούργησε το πλάνο διατροφής για τον τετράποδο φίλο σου εδώ ενώ στο τέλος της παραγγελίας σου μπορείς να βρεις χρήσιμα προϊόντα για την καθημερινότητα σας από μπολάκια μέχρι λουριά και σακουλάκια απορριμάτων.