petchef -  καράβι - σκύλος στο λιμάνι

Πώς να ταξιδέψετε με τον σκύλο σας με καράβι 🛳️

Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και συμβουλές για να έχει ο σκύλος σας ένα ήρεμο ταξίδι με το καράβι.

 

Ταξιδεύοντας με τον σκύλο σας με καράβι μπορεί να είναι μια πρόκληση αλλά και μία όμορφη εμπειρία, αρκεί να είστε καλά προετοιμασμένοι και να τηρείτε τις απαραίτητες διαδικασίες. Η πιο σημαντική προϋπόθεση είναι να δηλώσετε το κατοικίδιό σας κατά την κράτηση των εισιτηρίων. Σύμφωνα με το νόμο Ν. 4830/2021, από τις 23/09/2022, είναι απαραίτητο να δηλώνονται τα στοιχεία του κατοικιδίου στο ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Αυτό περιλαμβάνει τον αριθμό βιβλιαρίου υγείας κατοικιδίου ή τον αριθμό διαβατηρίου, τον αριθμό ταυτοποίησης κατοικιδίου (μικροτσίπ), την κατηγορία του ζώου και το μέγεθος του. Αν δηλαδή είναι πάνω ή κάτω από 10kg για να θεωρηθεί μικρό ή μεγάλο. Επιπλέον, τα κατοικίδια πρέπει να έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια και να φέρουν μικροτσίπ. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας θα πρέπει να έχετε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας του κατοικιδίου, το οποίο θα πρέπει να είναι και ενημερωμένο.

 Κλείνοντας τα εισιτήρια, θα πρέπει να επιλέξετε τον αριθμό των κατοικιδίων που θα μεταφέρετε – συνήθως δεν μπορείτε να ξεπεράσετε τα πέντε -και να συμπληρώσετε τα απαιτούμενα στοιχεία τους αλλά και τον τρόπο μεταφοράς. Ανάλογα με την ακτοπλοϊκή εταιρεία, ενδέχεται να χρειαστεί να κατεβάσετε τη φόρμα από την ιστοσελίδα της και να την παρουσιάσετε κατά την επιβίβαση σας ή στο λιμάνι. Σε κάθε περίπτωση, τις περισσότερες φορές τα κατοικίδια μεταφέρονται δωρεάν αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να δηλώνονται και να συμπεριλαμβάνονται στα εισιτήρια. Για τα ταχύπλοα ισχύουν διαφορετικοί κανονισμοί που επιτρέπουν συνήθως μόνο μικρά κατοικίδια και μόνο μέσα σε κλουβί μεταφοράς. 

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, είστε υπεύθυνοι για τη φροντίδα του κατοικιδίου σας. Ωστόσο, κάθε ακτοπλοϊκή έχει τη δική της πολιτική με κανονισμούς για τον σκύλο στο πλοίο. Συνήθως, επιτρέπονται στο κατάστρωμα και σε ειδική καμπίνα ενώ απαγορεύονται στους κοινόχρηστους χώρος ή το εσωτερικό των πλοίων. Μάλιστα, υπάρχουν και εταιρείες που απαιτούν να φορά ο σκύλος σας φίμωτρο.

 

Πώς να κρατήσω τον σκύλο μου ήρεμο στο πλοίο;

petchef -  καράβι - σκύλος στο κατάστρωμα

Τα ταξίδια προκαλούν ιδιαίτερο άγχος στα περισσότερο σκυλιά. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα ταξίδια με καράβι. Συνεπώς, είναι πολύ λογικό να θέλετε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να τον κρατήσετε ήρεμο μέχρι την αποβίβαση σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάλληλη προετοιμασία μπορεί να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση ενός σκύλου που γαβγίζει και αναστατώνει τους υπόλοιπους επιβάτες. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να εξοικειώσετε τον σκύλο σας με πολυσύχναστα μέρη αλλά και έντονους θορύβους. Μία καλή ιδέα είναι να ξεκινήσετε με μικρές βόλτες με το αυτοκίνητο που ίσως φανούν βοηθητικές. Φυσικά, η εξοικείωση αφορά και το κλουβί μεταφοράς του.  Αν δεν έχει μπει ξανά, είναι χρήσιμο να περάσει λίγο χρόνο μέσα, πριν το ταξίδι. Λάβετε τα μέτρα σας ώστε να το συνδυάσει με θετικά συναισθήματα, κρύβοντας μερικές λιχουδιές ή επιβραβεύοντας την ηρεμία του. Μία άλλη συμβουλή είναι αμέσως πριν το ταξίδι με το πλοίο να κάνετε μία μεγάλη βόλτα με τον σκύλο σας ή να ασκηθείτε ή να παίξετε κάποιο παιχνίδι ώστε να εκτονώσει την ενέργεια του και να κουραστεί. Αποτέλεσμα είναι να μην έχει τη διάθεση ή άλλη δύναμη να προκαλέσει αναστάτωση γαβγίζοντας και ενοχλώντας τους συνεπιβάτες σας.

 Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, διασφαλίστε ότι ο σκύλος σας νιώθει άνετα και ασφαλής. Για να το πετύχετε αυτό, μάλλον πρέπει να απομακρυνθείτε από τον πολύ κόσμο ή τους έντονους θορύβους του πλοίου. Αγαπημένα του παιχνίδια θα τον κάνουν να νιώσει οικεία ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχάσετε το φορητό δοχείο ή το μπολ νερού και φυσικά την τροφή του. Όπως κι αν έχει, καλό είναι να του μιλάτε με όμορφα λόγια με σκοπό να βελτιωθεί η διάθεση του και βέβαια να επιβραβεύετε με θετικές λέξεις την υπακοή του. 

 

Μπορεί ο σκύλος μου να έχει ναυτία στο καράβι;

petchef -  καράβι - σκύλος στο πλοίο

Οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, μπορούν να έχουν ναυτία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με το καράβι. Αιτία είναι η αίσθηση αποπροσανατολισμού που προκαλείται από τον κυματισμό της θάλασσας. Γι΄ αυτό και είναι πιο έντονη η ναυτία, όσο πιο ταραχώδης είναι η θάλασσα. Πώς θα καταλάβετε, όμως, αν ο σκύλος σας έχει ναυτία; Τα συμπτώματα που θα προδώσουν την ναυτία του είναι ο εμετός, η παραγωγή υπερβολικού σάλιου, η άρνηση στην τροφή ή το νερό και άλλα. Καλό είναι να γνωρίζετε αυτά τα συμπτώματα καθώς, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, με τον τρόπο αυτό θα αναγνωρίσετε το πρόβλημα με αποτέλεσμα να μπορέσετε να βοηθήσετε το κατοικίδιο σας να επανέλθει και να νιώσει καλύτερα το γρηγορότερο δυνατό.

 

Τι πρέπει να κάνετε αν δείτε ότι ο σκύλος σας παλεύει με τη ναυτία στο καράβι;

Για να μειώσετε τη ναυτία του σκύλου σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με το καράβι, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να την περιορίσετε. Το πρώτο βήμα είναι να τοποθετήσετε τον σκύλο σας σ’ ένα σταθερό σημείο ώστε να μειώσετε τις ταλαντώσεις που του προκαλούν ναυτία. Το επόμενο βήμα είναι να προσπαθήσετε να τραβήξετε την προσοχή του από την ενόχληση παίζοντας μαζί του ή μιλώντας του ώστε να απομακρύνετε το άγχος.  Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε τα γεύματα του σκύλου λίγες ώρες πριν το ταξίδι αλλά και κατά τη διάρκεια του. Αν γνωρίζετε πώς ο σκύλος σας αντιμετωπίζει συχνά αυτό το πρόβλημα, επικοινωνήστε το με τον κτηνίατρο σας, ο οποίος μπορεί να σας δώσει κάποιο φάρμακο για να του προσφέρετε.

 

Πώς να μεταφέρω το petchef του σκύλου μου στο καράβι

Το φαγητό θα πρέπει να μεταφερθεί σε κατάλληλη ισοθερμική τσάντα μεταφοράς μαζί με παγοκύστες έτσι ώστε να διατηρηθεί η θερμοκρασία. Μπορείτε να παραγγείλετε τη δική μας ισοθερμική τσάντα μαζί με το φαγητό στο τέλος της παραγγελίας σας ή κατευθείαν από εδώ 

Για μεγάλα ταξίδια άνω των 3 ωρών θα προτείναμε κάποιο ηλεκτρικό ψυγείο ή αν υπάρχει η δυνατότητα από την ακτοπλοϊκή εταιρεία να σας φυλάξουν το φαγητό στην κατάψυξη. 

Για πιο αναλυτικές πληροφορίες για τη σωστή μεταφορά και συντήρηση διαβάστε εδώ

Χρήσιμες συμβουλές για την προσαρμογή μετά το ταξίδι

Μετά την αποβίβαση σας κι αφού φτάσετε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το εξοχικό σας, δώστε στον σκύλο σας τον χρόνο να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον εξερευνώντας τον χώρο με τον δικό του ρυθμό. Καλό είναι να γνωρίζετε πως αρκετοί σκύλοι είναι νευρικοί ή κακοδιάθετοι μετά το ταξίδι αλλά σύντομα θα ξαναβρούν την ηρεμία τους. Μετά το check in, τοποθετήστε τα μπολάκια του για το νερό και την τροφή και βγάλτε τον μία βόλτα καθώς το πιθανότερο είναι να έχει ώρα να ενεργηθεί.

 

Μην παραλείψετε να πάρετε στον προορισμό σας την αγαπημένη τροφή του σκύλου σας ώστε να μην αλλάξει το πρόγραμμα διατροφής του. Στις συνταγές του petchef θα βρείτε υγιεινά και πλήρη γεύματα με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Δημιουργήστε το πλάνο συνδρομής για τον τετράποδο φίλο σας εδώ.