Το άγχος του σκύλου με τα πυροτεχνήματα του Πάσχα

Το άγχος του σκύλου με τα πυροτεχνήματα του Πάσχα

Πώς τα πυροτεχνήματα του Πάσχα προκαλούν άγχος στα σκυλιά και πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να τα αντιμετωπίσουν με ήρεμο τρόπο.

Το Ορθόδοξο Πάσχα εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο της Άνοιξης, μετά την εαρινή ισημερία. Το 2024, η πρώτη πανσέληνος της Άνοιξης πέφτει την Πέμπτη 2 Μαΐου κι επομένως, το Πάσχα εορτάζεται την Κυριακή 5 Μαΐου. 

Tα πυροτεχνήματα του Πάσχα είναι συνυφασμένα με την Ανάσταση. Μολονότι, το θέαμα είναι όμορφο και ο ουρανός γεμίζει με χρώματα και φώτα, τα πυροτεχνήματα του Πάσχα προκαλούν έντονο άγχος στα σκυλιά. Μάλιστα, ο φόβος τους μπορεί να τα οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο καθώς αρκετά σκυλιά έχουν ξεφύγει από τις αυλές των σπιτιών με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση σε τροφή και νερό.

Παρακάτω, θα αναλύσουμε τους λόγους που τα πυροτεχνήματα του Πάσχα μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογία του σκύλου μας και θα παρουσιάσουμε τρόπους για να τον βοηθήσουμε να αντιμετωπίσει το άγχος των πυροτεχνημάτων.

Πώς καθιερώθηκαν τα πυροτεχνήματα του Πάσχα

Τα πυροτεχνήματα του Πάσχα αποτελούν ένα έθιμο με ρίζες που χάνονται στον χρόνο. Το βράδυ της Ανάστασης, το έθιμο αναβιώνει στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, όπου κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνται για να ξορκίσουν το κακό και να μεταδώσουν το αναστάσιμο μήνυμα του Πάσχα.

Ωστόσο, στο σημείο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι τα πυροτεχνήματα του Πάσχα μπορεί ν’ αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνα ενώ έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα που έχουν στερήσει ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και να έχουν τηρηθεί ευλαβικά οι οδηγίες ρίψης των πυροτεχνημάτων, όπως περιγράφονται πάνω στη συσκευασία των προϊόντων.

Γιατί κάποια σκυλιά φοβούνται τα πυροτεχνήματα του Πάσχα;

Οι φωτοβολίδες, οι κροτίδες και τα πυροτεχνήματα μπορούν να προκαλέσουν αναστάτωση ακόμα και στον πιο ήρεμο σκύλο. Το άγχος και ο φόβος των κατοικιδίων για τα πυροτεχνήματα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Συνοπτικά, η αισθητηριακή υπερφόρτωση των σκύλων ενδέχεται να τους επιφέρει πανικό. Πως εξηγείται όμως αυτή η αντίδραση;

Το έντονο φως και τα έντονα χρώματα των πυροτεχνημάτων μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία σε ορισμένα σκυλιά, καθώς είναι πιθανό να τα θεωρήσουν απειλητικά και επικίνδυνα.

Αν συγκρίνουμε τα επίπεδα ακοής του σκύλου με τα επίπεδα ακοής του ανθρώπου, θα καταλάβουμε ότι τα κατοικίδια μας έχουν πολύ πιο ευαίσθητη ακοή με αποτέλεσμα να ακούν τους υψηλούς ήχους που οι άνθρωποι δεν ακούμε. Ένα άλλο στοιχείο που εξηγεί τον πανικό των σκύλων εντοπίζεται στο γεγονός πως η ακοή τους είναι συνεχώς ενεργή, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Εξίσου ευαίσθητη με την ακοή του σκύλου μας είναι και η όσφρηση του. Για τα σκυλιά που προσανατολίζονται κυρίως με την όσφρηση τους, οι οσμές που συνδέονται με τα πυροτεχνήματα προκαλούν επίσης φόβο.

Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας σκύλος ενδέχεται να μην έχει συνηθίσει στα πυροτεχνήματα από μικρή ηλικία με συνέπεια να αναπτύξει άγχος όταν θα τα συναντήσει για πρώτη φορά.

Τα συμπτώματα του άγχους των σκύλων για τα πυροτεχνήματα του Πάσχα

Αρχικά, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως η αντίδραση του σκύλου μας στα πυροτεχνήματα δεν είναι απαραίτητα η ίδια κάθε χρόνο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν πρέπει να προεξοφλήσετε την αντίδραση του σκύλου σας και φυσικά, ούτε να επαναπαυτείτε επειδή στο παρελθόν ήταν ήρεμος. Με απλά λόγια, ο σκύλος σας ενδέχεται να ήταν πάντα χαλαρός με τα πυροτεχνήματα του Πάσχα, αλλά τη φετινή χρονιά να στρεσαριστεί έντονα, για πρώτη φορά. Ας δούμε παρακάτω μερικές από τις πιο ήπιες έως τις πιο σοβαρές αντιδράσεις του σκύλου σας στα πυροτεχνήματα.

Ο τετράποδος φίλος σας μπορεί να παρουσιάσει ξαφνική ένταση και εγρήγορση, έντονη ανησυχία, πλάγιασμα των αυτιών, τρέμουλο, λαχάνιασμα, ακανόνιστο βηματισμό, προσκόλληση στον ιδιοκτήτη του, επίμονο γάβγισμα, απώλεια σάλιου, ακράτεια ούρων, επαναλαμβανόμενη προσπάθεια να κρυφτεί και απόπειρα διαφυγής από το σπίτι.

Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας να διαχειριστεί το άγχος από τα πυροτεχνήματα του Πάσχα;

Η συμβουλή που πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσετε είναι σε περίπτωση που ο σκύλος σας βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, δηλαδή σε κάποιον κήπο ή κάποια αυλή, να τον μεταφέρετε στο εσωτερικό του σπιτιού ώστε να περιορίσετε την ένταση του θορύβου αλλά και της λάμψης, ώστε να νιώσει περισσότερο ασφαλής και να εξαλείψετε την πιθανότητα να αποδράσει προς άγνωστη κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, επιλέξτε ένα κολάρο για τον σκύλο σας που αναφέρει τα στοιχεία του για να προβλέψετε οποιαδήποτε απρόσμενη κίνηση του, αν δεν είναι εφικτό να τον φέρετε μέσα στο σπίτι. 

Ένα έξυπνο κόλπο είναι να δυναμώσετε την τηλεόραση ώστε να περιορίσετε τον εκκωφαντικό ήχο των πυροτεχνημάτων ή να επιλέξετε κάποια μουσική της αρεσκείας σας που θα έχει την ίδια ένταση. Επιπλέον, μία καλή ιδέα είναι να τοποθετήσετε τον σκύλο σας στο κρεβατάκι του, μαζί με μία κουβέρτα που θα τον κάνει να νιώσει ζεστά και μαζί με τα αγαπημένα του παιχνίδια ώστε να νιώσει ασφάλεια. Τέλος, αν στο παρελθόν, ο σκύλος είχε επιδείξει επικίνδυνη συμπεριφορά ή έντονο άγχος, συστήνεται να προνοήσετε ώστε να ζητήσετε ειδικά φάρμακα από τον κτηνίατρο σας που θα ηρεμήσουν τον τετράποδο φίλο σας.

Όπως κι αν έχει, μία λιχουδιά την ώρα των πυροτεχνημάτων έχει τη δύναμη να αποσπάσει την προσοχή του σκύλου με αποτέλεσμα να μην εστιάσει στον θόρυβο και τη λάμψη. Εναλλακτικά, μπορεί να είναι μία κουταλιά από φυστικοβούτυρο που λατρεύουν οι σκύλοι. Ίσως η ίδια στιγμή είναι και μία καλή ευκαιρία να του δώσετε το αγαπημένο του φαγητό. Προτιμήστε τροφές με κρέας ή ψάρι που μπορείτε κάλλιστα να εμπλουτίσετε με φυσικά ηρεμιστικά σε σταγόνες, όπως είναι η βαλεριάνα ή το χαμομήλι. 

 

Στο petchef, κάθε μέρα προμηθευόμαστε τις καλύτερες φρέσκες πρώτες ύλες που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ δε χρησιμοποιούμε ποτέ συντηρητικά και χρωστικές. Όλα τα υλικά μαγειρεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες με τη μέθοδο Sous Vide (μαγείρεμα σε κενό αέρος), έτσι ώστε να διατηρούνται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και παράλληλα να εξουδετερώνονται τυχόν βακτήρια και παθογόνοι οργανισμοί. Στη συνέχεια ψύχονται απότομα σε χαμηλή θερμοκρασία σύμφωνα με το σχέδιο ασφάλειας τροφίμων HACCP, ώστε τα γεύματα να παραμένουν ολόφρεσκα μέχρι την ημέρα παράδοσης. Κάθε συνταγή μας έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με την κτηνιατρική μας ομάδα και ακολουθούν τα πρότυπα του FEDIAF (European Pet Food Industry Federation) για τροφές σκύλων σε όλα τα στάδια της ζωής τους.

Βρείτε το σωστό πλάνο που ταιριάζει στον σκύλο σας εδώ!