Πώς να ταξιδέψετε  με petchef

Πώς να ταξιδέψετε με petchef

Ο παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει στο πώς να διαχειριστείτε το φαγητό του σκύλου σας και να το μεταφέρετε με ασφάλεια για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και τον σκύλο...χορτάτο!

Τι λέει η επιστήμη

Η αύξηση της θερμοκρασίας επηρεάζει καθοριστικά την ασφάλεια των τροφίμων. Τα φαγητά μας είναι φρεσκομαγειρεμένα και δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά. Για αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και αλλοιώνονται γρήγορα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διατήρησή τους μέχρι να καταναλωθούν σε θερμοκρασία ψυγείου (όχι μεγαλύτερη των 5°C) ή θερμοκρασία κατάψυξης (όχι μεγαλύτερη των -15°C). 

Μεταφορά με φορητό ισοθερμικό περιέκτη (ψυγειάκι/παγούρι/θερμός)

Για να διατηρηθεί όσο το δυνατό καλύτερα η ψυκτική αλυσίδα των τροφίμων και κυρίως των τροφίμων που αλλοιώνονται εύκολα (< 5°C) πρέπει να μεταφέρονται σε κατάλληλες για τρόφιμα συσκευασίες που να μπορούν να κλείνουν καλά, ιδανικά εντός ισοθερμικών περιεκτών με χρήση παγοκύστεων (φορητό ψυγείο).

Ο ισοθερμικός περιέκτης είναι κατασκευασμένος, ώστε να μην επιτρέπει την ανταλλαγή θερμότητας με το περιβάλλον και επομένως να διατηρεί σταθερή θερμοκρασία στο εσωτερικό του.  

 Χειρισμός 

Ο ισοθερμικός περιέκτης πριν την χρήση του πρέπει να είναι καθαρός και απαλλαγμένος από δυσάρεστες οσμές οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα του φαγητού.
Στην περίπτωση που υπάρχουν υπολείμματα τροφών και σκόνες λόγω προηγούμενης χρήσης, προτείνεται ο καθαρισμός με πράσινο σαπούνι και άφθονο νερό.
Δεν πρέπει να αποθηκεύονται μαζί με το φαγητό του σκύλου μας άλλα προϊόντα που δεν είναι τρόφιμα, όπως αντιηλιακά, εντομοαπωθητικά, κρέμες προσώπου, αλοιφές δέρματος, διότι περιέχουν χημικές ουσίες ιδιαίτερα επικίνδυνες για την υγεία των μικρών μας φίλων.

Χρόνος διατηρησιμότητας

Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι η συσκευασία του φαγητού μας είναι ερμητικά κλειστή και δεν έχει ανοίγματα. Η μέγιστη διάρκεια που μπορούμε να μεταφέρουμε το φαγητό μας στις παραπάνω συνθήκες είναι μία μέρα και ανάλογα τη θερμοκρασία που έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε μέσα στον περιέκτη, το αποθηκεύουμε είτε στο ψυγείο (αν δεν είναι μεγαλύτερη των 5°C) είτε στην κατάψυξη (αν δεν είναι μεγαλύτερη των -15°C).
Σε περίπτωση που έχει ανοιχτεί η συσκευασία να μην φυλάσσεται τυχόν περίσσευμα ούτε στο ψυγείο ούτε στην κατάψυξη προκειμένου να επανακαταψυχθεί, πρέπει να καταναλωθεί άμεσα. Το ίδιο ισχύει και αν η θερμοκρασία του περιέκτη στο τέλος του ταξιδιού είναι μεγαλύτερη των 5°C, προτείνεται η άμεση κατανάλωση του φαγητού.

Η πρότασή μας

Ένας ισοθερμικός περιέκτης είναι η ιδανική επιλογή για τη μεταφορά του φαγητού. Η ισοθερμική τσάντα μας που μπορείτε να βρείτε στο site μας στην κατηγορία Αξεσουάρ βόλτας, είναι ένα είδος ισοθερμικού περιέκτη.

petchef_coolerbag

Βήματα για σωστή χρήση της ισοθερμικής συσκευασίας:

  1. Χρησιμοποιείτε παγοκύστες ή gel πάγου τα οποία έχετε προηγουμένως τοποθετήσει σε οριζόντια θέση για μία μέρα στην κατάψυξη.
  2. Τοποθετήστε τα πακέτα μαζί με τις παγοκύστες/gel πάγου στην τσάντα, ιδανικά όσο πιο κοντά μεταξύ τους. Όσο λιγότερος αέρας ανάμεσα στα πακέτα, τόσο το καλύτερο. Ανάλογα την ανάγκη ψύξης χρησιμοποιήστε δύο ή και περισσότερα τεμάχια παγοκύστεων/gel πάγου.
  3. Να μην ανοίγετε άσκοπα την τσάντα και κατά τη χρήση της να φυλάσσεται σε δροσερό και σκιερό μέρος όσο είναι δυνατόν.

Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται ο χρόνος διατήρησης στην επιθυμητή θερμοκρασία και θα κρατηθεί το φαγητό «extra κρύο» (ενδείκνυται για κοντινά ταξίδια ή μια μονοήμερη στην παραλία). 

 

Τσεσμελής Αποστόλης

apostolis_tsesmelis 

Κτηνίατρος-Χημικός
Επιστημονικός σύμβουλος για θέματα ασφάλειας τροφίμων του petchef