Tips για να κρατήσετε τον σκύλο σας δροσερό το καλοκαίρι

Tips για να κρατήσετε τον σκύλο σας δροσερό το καλοκαίρι

Οι συμβουλές των ειδικών για να κρατήσετε τον σκύλο σας δροσερό και ενυδατωμένο το καλοκαίρι ώστε να διασφαλίστε την υγεία του στις υψηλές θερμοκρασίες.

 

Καθώς το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με την υπερβολική ζέστη σε μία χώρα σαν τη δική μας, οφείλουμε να πάρουμε τα μέτρα μας ώστε να σιγουρευτούμε πως ο σκύλος μας παραμένει δροσερός, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Ωστόσο, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε πως όσα ακολουθούν δεν αφορούν μόνο την καλή διάθεση και την άνεση του σκύλου σας αλλά πρώτα απ’ όλα την υγεία του.  

Πολλοί δεν γνωρίζουν πως οι σκύλοι έχουν περιορισμένες δυνατότητες να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, κυρίως μέσω του λαχανιάσματος και της εφίδρωσης από τις πατούσες. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, αυτοί οι τρόποι μπορεί να μην είναι αρκετοί.

Πώς όμως θα καταλάβετε ότι ο σκύλος σας κινδυνεύει να πάθει θερμοπληξία;

Τα πρώτα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολικό λαχάνιασμα, κόκκινα ούλα, έμετο, διάρροια και γενικότερη αδυναμία. Αν δεν πάρετε άμεσα τα μέτρα σας στα προαναφερθέντα σημάδια, η θερμοπληξία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των αισθήσεων και οργανική βλάβη. Αυτός είναι άλλωστε και λόγος που πρέπει να παρακολουθείτε τακτικά τον σκύλο σας ώστε να αντιλαμβάνεστε τις αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά του. 

Στη συνέχεια αυτού του άρθρου θα βρείτε μερικές χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για να διασφαλίσετε πώς ο σκύλος σας θα ανταπεξέλθει με τον καλύτερο τρόπο στην πιο θερμή εποχή του χρόνου.

 

Προληπτικά μέτρα για να κρατήσετε τον σκύλο σας δροσερό

 

Όπως είναι εύκολα κατανοητό, η ενυδάτωση του σκύλου σας είναι το Α και το Ω για την καλή του υγεία, κατά τη διάρκεια του ζεστού καλοκαιριού. Αυτό σημαίνει πως πρέπει έχει πάντα πρόσβαση σε άφθονο φρέσκο, δροσερό και καθαρό νερό. Όσο για τη βόλτα σας ή γενικότερα τις ώρες που είστε εκτός σπιτιού, θα πρέπει να έχετε μαζί σας ένα φορητό δοχείο νερού καθώς είναι δεδομένο ότι θα το χρειαστείτε. Εντούτοις, ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί και η ώρα που βγάζετε τον σκύλο σας βόλτα. Προτιμήστε χρονικές περιόδους που δεν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια αλλά και ώρες όπως οι πρωινές ή οι βραδινές που οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές και η ηλιακή ακτινοβολία περιορισμένη. Αυτό σημαίνει πώς το μεσημέρι καλό είναι ο σκύλος σας να μείνει στο σπίτι και ιδανικά μακριά από το μπαλκόνι ή την αυλή σας. Ένας ακόμη λόγος που ο σκύλος σας δεν πρέπει να βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους τις ώρες με έντονη ηλιοφάνεια είναι και το γεγονός πως οι πατούσες του είναι αρκετά ευαίσθητες. Με απλά λόγια, καυτές επιφάνειες, όπως η άσφαλτος και η άμμος, μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα στις πατούσες του σκύλου σας. Γι’ αυτό τον λόγο προτιμήστε διαδρομές με σκιά που παραμένουν δροσερές. Όσο για τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας, φροντίστε να δημιουργήσετε σκιερά σημεία στο μπαλκόνι ή την αυλή σας ώστε ο σκύλος σας να προφυλάσσεται από τον ήλιο.

Σχετικά με την άσκηση και το παιχνίδι του σκύλου σας, αυτή την περίοδο θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί απ’ ό,τι τον υπόλοιπο χρόνο. Μειώστε σημαντικά την ένταση της άσκησης, τις ζεστές ημέρες και σε κάθε περίπτωση αποφύγετε έντονες δραστηριότητες που ενδέχεται να εξουθενώσουν τον σκύλο σας. Εναλλακτικά, οι ειδικοί προτείνουν να περπατάτε με χαλαρό βήμα και να περιορίσετε τα παιχνίδια στο εσωτερικό του σπιτιού. Αν δείτε πως κάποια μέρα ή κάποια ώρα της ημέρας ο καύσωνας έχει επηρεάσει τον σκύλο σας που δείχνει να δυσανασχετεί, απλώστε στο πάτωμα μία νωπή πετσέτα με κρύο νερό ή κάντε του ένα μπάνιο για να δροσιστεί. Ειδικά στην περίπτωση που έχει πυκνό τρίχωμα ή καιρό να επισκεφθεί το pet grooming, είναι μία καλή ευκαιρία να τον βουρτσίσετε για να φύγουν οι περιττές τρίχες ώστε να αναπνέει καλύτερα το δέρμα του.

Κάνοντας αναφορά στην ασφάλεια του σκύλου μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κρίνεται απαραίτητο να σημειωθεί ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήνετε τον σκύλο σας  μόνο του στο αυτοκίνητο σας καθώς αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Εξαιτίας της κατασκευής της, η καμπίνα του αυτοκινήτου μπορεί να ανεβάσει -γρήγορα- σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα τη θερμοκρασία με αποτέλεσμα τη θερμοπληξία όποιου βρίσκεται μέσα, ακόμη και τον θάνατο. Σε περίπτωση που δείτε κάποιο ζώο κλεισμένο σε αμάξι είναι απαραίτητο να ειδοποιήσετε τις αρχές.

 

Υπάρχουν φυλές σκύλων που απαιτούν περισσότερη προσοχή το καλοκαίρι;

 

Η απάντηση είναι ναι. Πράγματι, υπάρχουν συγκεκριμένες φυλές σκύλων που απαιτούν περισσότερη προσοχή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για φυλές με πυκνό τρίχωμα το οποίο παγιδεύει τη θερμότητα. Επιπλέον, οι βραχυκέφαλες φυλές (με πλατύ πρόσωπο), όπως τα μπουλντόγκ, αντιμετωπίζουν συχνά αναπνευστικά προβλήματα που επιδεινώνονται από τον καύσωνα με αποτέλεσμα να λαχανιάζουν και να διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία τους. Επίσης, σκυλιά με ανοιχτόχρωμο ή λεπτό τρίχωμα, είναι πιο ευαίσθητα στα ηλιακά εγκαύματα ενώ ενδέχεται να χρειάζονται ειδικό αντιηλιακό σπρέι. Κλείνοντας, κουτάβια, ηλικιωμένοι σκύλοι αλλά και σκύλοι με υπερβολικό βάρος απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα, καθώς εμφανίζουν μικρότερη αντοχή στη ζέστη. 

Αν λοιπόν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας παρουσιάζει τα σημάδια θερμοπληξίας που αναφέρθηκαν παραπάνω, πρέπει να δράσετε άμεσα και με ψυχραιμία. Το πρώτο βήμα είναι να μετακινήσετε τον σκύλο σας στο πιο δροσερό μέρος του σπιτιού ώστε να πέσει η θερμοκρασία του. Έπειτα, είναι χρήσιμο να τον βρέξετε με δροσερό νερό και φυσικά να του προσφέρετε μικρές ποσότητες νερού για να πιεί. Το επόμενο βήμα φυσικά είναι να καλέσετε τον κτηνίατρο που εμπιστεύεστε και να τον συμβουλευτείτε. Εκείνος θα σας κατευθύνει ειδικά για τα συμπτώματα του σκύλου σας και με ποιόν τρόπο πρέπει να τα αντιμετωπίσετε. Αν η κατάσταση είναι σοβαρή, ίσως να σας ζητήσει να μεταφερθείτε στο ιατρείο του ή κάποια κλινική για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και να αποτραπούν τα χειρότερα.  

 

Τι να προσέξετε στη διατροφή του σκύλου σας;

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η όρεξη του σκύλου για φαγητό μπορεί να μειωθεί. Οι ειδικοί συνιστούν ελαφριά γεύματα για καλύτερη πέψη, ενώ τα δροσερά καλοκαιρινά φρουτάκια όπως είναι το καρπούζι, το πεπόνι, το μάνγκο (χωρίς κουκούτσια και φλούδα), τα μύρτιλα και ο ανανάς είναι ιδανικά σαν λιχουδιές. Οι συνταγές του petchef καλύπτουν εξ ολοκλήρου τις καθημερινές διατροφικές ανάγκες του σκύλου σας με πλήρη γεύματα που είναι ελαφριά και διευκολύνουν την πέψη. Επιπλέον, οι συνταγές μας είναι πλούσιες σε υγρασία, κάτι που βοηθάει τον σκύλο σας να μένει ενυδατωμένος για περισσότερο. 

Δημιουργήστε το πλάνο συνδρομής για τον τετράποδο φίλο σας εδώ.